Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gott navždy. Poslechněte si zpěvákův hlas vytvořený umělou inteligencí

  18:00
Pomocí umělé inteligence se do éteru vrátil hlas Karla Gotta. Poprvé zazněl ve čtvrtek, den před nedožitými 84. narozeninami zpěváka, na slavnostní premiéře projektu Českého rozhlasu Gott navždy. Je to vůbec poprvé, kdy je v Česku hlas vytvořený AI v takovém rozsahu zapojen do literárně dramatického díla.

V prvních větách, které posluchači i hosté pozvaní na slavnostní premiéru ve studiu S1 mohli slyšet, popisuje hlas Karla Gotta vytvořený umělou inteligencí přípravy svých pamětí. „Od začátku jsem si přál, aby text byl čtivý, takřka beletristický. Chtěl jsem k vám, čtenářkám a čtenářům, být co nejupřímnější. A také uvést konečně některé věci na pravou míru. Někteří aktéři z mé knihy mohou tvrdit, že to přece bylo jinak. Já si to pamatuji takto. Po svém,“ zaznělo v nahrávce, kterou v přímém přenosu odvysílal Český rozhlas Dvojka.

„Dojalo mě slyšet znovu Karlův hlas. I když víte, že vám to vypráví jen počítač, ten specifický otisk Karla Gotta se tam zkrátka přenesl. Je to působivá iluze,“ popsala zpěvačka a dlouholetá zpěvákova spolupracovnice Jitka Zelenková.

Ve vysílání uslyší posluchači celkem 49 vybraných kapitol. Celá autobiografie v kompletním znění vyjde na podzim jako audiokniha. „Vím, a ví to i manželovi příznivci, že skutečného Karla nám už nikdy žádná sebelepší technologie nevrátí. Ale jsem ráda, že si můžou alespoň některé pasáže autobiografie poslechnout tak, jako by je načetl Karel. Na přípravě knihy mu velmi záleželo a věnoval se jí velmi intenzivně až do svého odchodu,“ připomněla zpěvákova manželka Ivana Gottová.

Na přípravách projektu rozhlas spolupracoval s agenturou Karel Gott Agency, která pečuje o zpěvákův odkaz, a s vědci ze Západočeské univerzity v Plzni. „Projekt Gott navždy realizujeme v rámci oslav 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. V Česku i v evropském měřítku je tento projekt, díky kterému posluchači uslyší v rozhlasovém éteru prostřednictvím umělé inteligence opět hlas Karla Gotta, naprosto výjimečný. Český rozhlas tak veřejnosti dokazuje, že je nejen institucí s bohatou historií, ale i moderním médiem určujícím trendy v oblasti technologií a inovací,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Náš milovaný Karel by dnes oslavil 84. narozeniny. Na vás příznivcích mu velmi záleželo a rád vás překvapoval. Ráda bych si vás za něj právě dnes dovolila překvapit i já. Pevně věřím, že přijmete pozitivně jeho hlas vytvořený umělou inteligencí pro Český rozhlas. Mně osobně přijde možnost slyšet ještě jednou hlas našeho milovaného Karla, byť za pomoci umělé inteligence, jako krásná památka a dárek pro nás všechny, nejen pro jeho obdivovatele, ale i pro nás, jeho rodinu. Včera jsme měli možnost tento hlas slyšet poprvé, ode dneška je také ve vysílání Českého rozhlasu Dvojka. Přikládám fotografii ze včerejší premiéry projektu, kterou vyfotil Khalil Baalbaki. Těším se, až vám na podzim budeme moci představit celou audioknihu Má cesta za štěstím. Vaše Ivana

První ukázku hlasu Karla Gotta, který vytvořila umělá inteligence, si můžete poslechnout zde: https://rozhl.as/6Kk

14. července 2023 v 11:58, příspěvek archivován: 14. července 2023 v 12:27

Autobiografie Má cesta za štěstím vyšla v polovině roku 2021, rok a půl po zpěvákově úmrtí. Projekt Gott navždy vznikl pod vedením šéfrežiséra Českého rozhlasu Aleše Vrzáka a kreativního producenta Lukáše Sapíka.

Hlas nebude zneužitý

Tým, který pracoval s takzvanou hlasovou syntézou, se po celou dobu držel striktních interních pravidel. Z nich například vyplývá, že hlas vytvořený umělou inteligencí může být použit jen pro načtení textu, který dotyčná osoba napsala nebo pronesla, a nebude zneužit v nesprávném kontextu.

Podle právní analýzy, kterou si Český rozhlas nechal vypracovat u renomované právnické kanceláře Štaidl–Leška, je užití hlasu Karla Gotta vytvořeného umělou inteligencí po všech stránkách možné při dodržení zásad šíření jeho dobrého jména, pozitivního odkazu a při respektování piety. Umělá inteligence načetla hlasem populárního zpěváka zhruba 16 tisíc slov.

Božský hlas Karla Gotta oživila umělá inteligence, vznikla unikátní audiokniha

Vývoj digitálního otisku hlasu pro Český rozhlas zajistila vědecká společnost SpeechTech ve spolupráci s Výzkumným centrem Nové technologie pro informační společnost Západočeské univerzity v Plzni. „Pro nás to určitě nebylo obyčejné zadání a velká výzva. Každý ten hlas dobře zná a každý ho bude hodnotit,“ uvedl vedoucí centra NTIS Jindřich Matoušek.

Dvě série četby na pokračování odvysílá Český rozhlas Dvojka od pátku 14. července až do konce letních prázdnin vždy od 22 hodin. K poslechu budou i na audioportálu mujRozhlas.cz.

5. října 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Sebeuspokojování mi pomáhá cítit se dobře ve svém těle, říká Billie Eilish

28. dubna 2024  11:09

Známá zpěvačka Billie Eilish (22) poskytla magazínu Rolling Stone rozhovor, v němž otevřeně mluvila...

Znovu se poznáváme, říká o rozepři s Gomezovou její dárkyně ledviny

28. dubna 2024

Herečka Francia Raisaová (35) promluvila o tom, jak darovala v roce 2017 Seleně Gomezové (31)...

S mužem konzultujeme kde co, ale necháváme si dost svobody, říká Petra Špalková

28. dubna 2024

Herečka Petra Špalková promluvila v rozhovoru pro iDNES.cz o divadle, manželovi i dětech. Popsala,...

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...