Daryl Hannahová skončila v poutech.

Daryl Hannahová skončila v poutech. | foto: Reuters

Herečku Daryl Hannahovou zatkli během demonstrace před Bílým domem

  • 11
Americká herečka Daryl Hannahová známá z filmů Kill Bill nebo Žbluňk skončila po demonstraci ochránců životního prostředí v poutech. Protestovala proti plánům na nový ropovod, který by měl vést z Kanady až na jih Spojených států.

Padesátiletá herečka s dalšími protestujícími seděla na chodníku před oficiální rezidencí amerického prezidenta Baracka Obamy. Policisté demonstranty vyzývali, aby se rozešli, ale skončilo to zadržením více než stovky aktivistů.

"Někdy je nutné obětovat vlastní svobodu pro větší, širší svobodu. My se chceme osvobodit od zkázy a smrti, kterou s sebou přinášejí fosilní paliva, a bojovat za čistou energii," řekla Hannahová ještě před zatčením reportérům agentury AP.

Daryl Hannahová demonstrovala před Bílým domem.
Daryl Hannahovou odvedla od Bílého domu policie. (2011)

Navrhovaný ropovod Keystone XL by měl vést z kanadské Alberty až k rafinériím v Mexickém zálivu. Plány zatím čekají na schválení Bílým domem.

Populární herečka se mezi aktivisty pohybuje delší dobu. V roce 2009 byla zadržena během účasti na shromáždění, jehož cílem bylo zabránění těžby uhlí v Západní Virginii, které by vyžadovalo odbourání vršku celé hory.