Když kila navíc nevadí: Růžičková, Zázvorková, Satinský a další

  • 18
Kdykoli se objevili na scéně, bylo jich všude plno. Někteří byli při těle už od mládí, jiní milovali život a ke statnému tělu se „projedli“. Jedno je ale spojovalo. Měli jsme je rádi, protože nás dovedli rozesmát i rozplakat.

Stella Zázvorková – Vyhlášená kuchařka

Stella Zázvorková a Jaroslav Marvan ve filmu Anděl na horách (1955)

Malá, při těle, ale plná energie. Typické je šermování rukama a pronikavý hlas, jímž si Stella Zázvorková (†83) zjednávala pořádek. Stačí si vzpomenout na Máničku, které se bojí Vyhlídka v podání Josefa Kemra v Andělovi na horách nebo hádavou pavlačovou drbnu Novákovou v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...!

Stella Zázvorková dokázala zahrát pavlačové drbny i vědecké pracovnice. Jednou z nich byla i matka hlavního hrdiny ve filmu Jak utopit doktora Mráčka.

O herečce se vědělo, že ráda vypráví a pořádá hostiny. Zejména její pečená husa byla podle mnoha kolegů nedostižná. Vzpomínala na to Květa Fialová: „Stella bydlela naproti nám přes chodbu. Dokázala se Sovákem, s Menšíkem držet krok. Bylo to vždycky tak hlasitý, že jsem měla pocit, že tam jsem.“

Kamkoli herečka přijela, lidé si vybavovali její dobrosrdečné maminky a zvali ji na jídlo.

14. dubna 2022

Helena Růžičková – Navzdory své slávě zůstala přirozená

Broněk Černý, Václav Troška, Helena Růžičková, Martin Šotola, Veronika Kánská a Marie Pilátová ve filmu Slunce, seno, erotika (1991)

Už jako malé dítě zamířila do baletní přípravky. Na DAMU se nedostala, a tak se živila jako divadelní osvětlovačka. Tak dlouho pomáhala hercům, až začala sama hrát. Nezapomenutelná role Heleny Růžičkové (†67) je kromě jiného tančící tělnatá Heduš v trilogii Homolkovi.

„Po porodu začala přibírat, takže z jejího snu být baletkou sešlo, ale měla elegantní pohyby, dovedla svoji nadváhu prodat,“ tvrdil o ní režisér Zdeněk Troška.

A právě rodák z Hoštic ji přivedl na vrchol slávy. Neexistuje u nás slavnější družstevnice než Škopková. Milovaly ji i hoštické babky, protože se nechovala jako hvězda, ale jako kamarádka, která si s nimi povídala o háčkování nebo vaření.

Filmem ale žila celá rodina Růžičkových. Manžel Jiří byl na Barrandově asistentem režie, Jiří junior, který byl také statné postavy, se později proslavil před kamerou. Oba zemřeli dříve než Helena Růžičková.

11. června 2016

Július Satinský – Milovník života

Július Satinský a Milan Lasica ve filmu Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982)

Miloval život se vším všudy. Slovenský herec Július Satinský (†61) dovedl vyprávět o jídle tak krásně, až se kolegům sbíhaly sliny.

I když se pětkrát stěhoval, stále jen v jedné ulici, kterou měl rád. Nejvíce ale zbožňoval děti. Jakmile nějaké potkal, okamžitě vymýšlel, jak ho pobavit.

Korpulentní postava mu někdy dělala až roztomilé potíže. Při natáčení pohádky Rumplcimprcampr ho v mnoha scénách kamera zabírala jen od lýtek nahoru. Vymohl si totiž ke královskému kostýmu svoje tenisky s barevnými tkaničkami, aby se nemusel ohýbat a přezouvat.

S Milanem Lasicou byli celý život partneři na divadle i ve filmu. Režiséři věděli, že na sebe slyší a umí si ze sebe dělat legraci.

Július Satinský zemřel v pouhých jednašedesáti letech. Na jeho počest pojmenovali slovenští astronomové jednu z objevených planetek.

Rudolf Hrušínský – Obětoval se filmu

Rudolf Hrušínský ve filmu Dobrý voják Švejk (1956)

V mládí hubený mladíček a hvězda studentských komedií. Zlom nastal v půlce padesátých let. Před rolí Švejka se Rudolf Hrušínský (†73) na přání režiséra obětoval a pomocí velkých dávek piva výrazně přibral. Dobrý voják Švejk v režii Karla Steklého se kritikům zpočátku nelíbil. Tím se Rudolf Hrušínský i Svatopluk Beneš velmi trápili.

Svou statnou postavu, které se pak léta těžko zbavoval, herec vzápětí po Švejkovi využil jako nenasytný Pandrhola, jehož Dařbuján léčí proti vůli smrťáka v dodnes známé pohádce.

Přepínal svoje síly a prodělal hned několik infarktů. Krátce po nich se ale opět vracel před kameru a na jeviště.

Těžce nesl normalizační zákazy, zpátky na plátno mu pomohl režisér František Vláčil, když mu dal roli ve filmu Dým bramborové natě – symbolicky v roli stárnoucího doktora.

Filmem žil Rudolf Hrušínský do poslední chvíle, na natáčení ho vozili z nemocnice, když hrál prezidenta Háchu. Krátce po dokončení strhujícím způsobem zahrané role zemřel.

18. června 2016

Jan Libíček – Mrštný fasádník

Jan Libíček, Vlastimil Brodský a Jiří Sovák ve filmu Světáci (1969)

Dobrácká tvář a nezaměnitelný úsměv. Rodáka ze Zlína Jana Libíčka (†42) přirovnávali k americkému komikovi Hardymu.

Sice byl tělnatý, ale uměl se elegantně pohybovat. Měl přitom křehkou duši, byl přátelský, ale o svém soukromí moc nemluvil. Prakticky všichni kolegové ho měli rádi, o jeho životě ale moc nevěděli. Svou rodinu miloval a pečlivě chránil.

Zazářil po příchodu do Prahy, když dostal v Divadle Na Zábradlí hlavní roli v Králi Ubu. Pak už se nabídky hrnuly. Nejslavnější je jeho fasádník z Velhartic, který se dvěma kamarády dobývá noční Prahu ve Světácích.

Osudným se mu stal jeho strach z bílých plášťů. Odkládal návštěvy doktorů, při natáčení filmu Jak utopit doktora Mráčka zkolaboval Vladimíru Menšíkovi v náručí a zemřel.