Dara Rolins a hasičský sbor Horní Habartice

Dara Rolins a hasičský sbor Horní Habartice - ¨Kalendář Odvaha pomáhat

Hasiči a krásky: v unikátním kalendáři pózuje i Dara Rolins

  • 39
Dara Rolins a silní muži, kteří pomáhají v těžkých situacích. I takové fotografie budou k vidění v novém charitativním kalendáři Odvaha pomáhat, jemuž propůjčily tvář i další známé osobnosti. A hlavní role? Ta připadla hasičům.

"Je skvělé, že můžu svou popularitu využít tímto způsobem a vzdát hold lidem, kterým je málo děkováno. Je vůbec spousta dobra, o kterém by se mělo víc mluvit," řekla iDNES.cz Dara Rolins.

Jak moc je práce hasičů náročná, si nikdo neumí představit do chvíle, než ji vidí na vlastní oči. A něco podobného zažila letos v létě i Martina Kafková z občanského sdružení Talentum&Fidentia, které s celým projektem přišlo.

Horní Habartice - tato lokace patřila Daře Rolins

"Měla jsem možnost mluvit s lidmi, které povodně zasáhli. Pravidelně se v jejich příbězích objevovaly zmínky o dobrovolných hasičích, o jejich nezištné pomoci, odvaze, ochotě, námaze, nocích beze spánku, o těžko sdělitelné vděčnosti. Zároveň jsme byli svědky aktivity dobrovolných hasičských sborů, kterou jsme si dříve neuvědomovali a kterou si lidé z velkých měst těžko dokážou představit," vysvětluje, jak celý nápad vznikl.

Celebrity

V kalendáři pózují Dara Rolins, Helena Zeťová, Lou Fanánek Hagen, Pavlína Němcová, Tereza Budková, Jana Doleželová a Iva Pazderková.

Umělecké fotografie podle Kafkové působí na emoce a dokáží upoutat pozornost širokého spektra lidí. A když je doplní ženská krása známé tváře, úspěch je zaručen. "Něco takového způsobí nezapomenutelný zážitek a radost všem zúčastněným," tvrdí.  

Snímky s jednotlivými hasičskými jednotkami vznikaly právě v místech, kde se bojovníci s přírodním živlem potrápili v létě nejvíc - tedy na jihu a severu Čech a na Moravě. "Všem bylo potřeba vysvětlit ten záměr, dostat do toho tu lehkou nadsázku hlavně proto, aby neměli problém s tím, že se malinko shodí. Hasiči byli přirození a holky je musely víc zlobit," popsal focení fotograf Bohouš Pospíšil.

Focení v Benešově nad Ploučnicí - Iva Pazderková

Focení v Benešově nad Ploučnicí - Iva Pazderková

Malenice - Pavlína Němcová

Malenice - Pavlína Němcová

Podle něj se všichni postavili k práci zodpovědně a nějaké hvězdné manýry nepociťoval. "Nejsem fashion fotograf a moc celebrit neznám, ale žádné manýry nebyly. Všichni k tomu měli přirozený přístup, což mě docela potěšilo dodal autor fotografií.

Kromě Rolins jsou pod kalendářem, který spatří světlo světa právě dnes, podepsány i další zvučná jména našeho showbyznysu jako Helena Zeťová, Lou Fanánek Hagen, Pavlína Němcová, Tereza Budková či "blondýna" Iva Pazderková.