Elton John (15. října 2013)

Elton John (15. října 2013) | foto: Reuters

Elton John opustil Twitter kvůli Muskově přístupu k dezinformacím

  • 91
Elton John (75) se připojil k seznamu slavných osobností, které opustily Twitter poté, co jej koupil miliardář Elon Musk (51). Britský zpěvák, který si účet založil v srpnu 2010 a nasbíral 1,1 milionu sledujících, svůj odchod zdůvodnil „změnou politiky“ ohledně dezinformací.

Elon Musk už dříve oznámil, že jeho prioritou je nemít na síti tak přísnou cenzuru. V listopadu například Twitter přestal podnikat kroky proti účtům, které šíří dezinformace o covidu-19.

„Celý život jsem se snažil využívat hudbu k tomu, abych spojoval lidi. Teď mě mrzí, když vidím, jak jsou dezinformace používány k tomu, aby náš svět rozdělily,“ napsal Elton John ve svém posledním tweetu zveřejněném v pátek odpoledne. „Rozhodl jsem se, že už nebudu používat Twitter v reakci na jejich nedávnou změnu v politice, která umožní nekontrolované šíření dezinformací,“ dodal.

„Existují nějaké konkrétní dezinformace, které vás znepokojují?“ odpověděl okamžitě Musk s tím, že miluje Johnovu hudbu a vyjádřil naději, že se zpěvák vrátí.

Musk je aktuálně nejbohatším člověkem na světě. Twitter koupil v říjnu za 44 miliard dolarů a ve společnosti od té doby zahájil dramatické změny, včetně propuštění zhruba poloviny zaměstnanců a většiny vedení s cílem snížit náklady. Jak nedávno uvedl americký deník The New York Times, od nástupu Muska do vedení společnosti se podle průzkumu prudce zvýšil rozsah problematického obsahu a dříve zakázaných účtů na sociální síti.

Odchod z Twitteru od té doby oznámili například herci Jim Carrey a Whoopi Goldbergová, supermodelka Gigi Hadidová či hudebník Jack White ze skupiny The White Stripes. Hadidová ve svém oznámení o odchodu označila Twitter pod Muskovým vedením za „žumpu nenávisti a fanatismu“.