Dzurinda kupuje byt za téměř čtyři miliony

Předseda slovenské vlády Mikuláš Dzurinda má už dost bydlení ve služebním "premiérském" bytě a rozhodl se koupit byt v centru hlavního města za 3,75 milionu slovenských korun. Ve snaze vyhnout se spekulacím sdělovacích prostředků, které si loni několikrát pěkně smlsly na luxusním bydlení vysokých státních úředníků, se premiér rozhodl svůj záměr zveřejnit v tiskové zprávě úřadu vlády. Dzurinda nezaplatí celý byt v hotovosti, našetřeno má jenom zhruba 1,75 milionu korun. Zbylé dva miliony mu půjčí Všeobecná úverová banka (VÚB).

Pětipokojový byt s rozlohou 153,5 čtverečního metru bude manželům Dzurindovým a jejich dvěma dcerám sloužit až od léta - do té doby projde rekonstrukcí. Slovenský premiér se možná poučil z osudu svého bývalého ministra obrany Pavla Kanise, který před rokem před novináři konstatoval, že k penězům na koupi nové vily přišel výhodným sázením.

Dohady kolem financování domu jej nakonec spolu s problémy v resortu dotlačily k demisi. O několik měsíců později podobně dopadl ředitel státního plynárenského podniku SPP Pavol Kinčeš, který zase koupil od města podkrovní byt v centru za několik tisíc a mezitím si jej nechal nákladně zrekonstruovat od SPP.

Kromě řady jiných politiků se do pozornosti médií na konci loňského roku dostal i premiérův bratr Miroslav. Zpráva, že jako zaměstnanec státních drah obdržel k pronájmu byt s nadstandardním vybavením, se ale ukázala jako nepřesná. Podle zástupců drah sice dostal nový byt, ale jiný a menší, než se původně uvádělo.