Královna Alžběta II. a princ Andrew (10. června 2019)

Královna Alžběta II. a princ Andrew (10. června 2019) | foto: Profimedia.cz

Princ Andrew vrátil Alžbětě II. vojenské tituly a královské záštity

  • 103
Britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a královské záštity Alžbětě II., uvedl Buckinghamský palác. Učinil tak poté, kdy přes 150 britských válečných veteránů vyzvalo královnu, aby svému synovi tituly odebrala. Je to kvůli jeho vztahům s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem.

„Vévoda z Yorku s královniným souhlasem odevzdal své vojenské tituly a královské záštity. Vévoda z Yorku se i nadále nebude účastnit veřejných aktivit a v tomto případě se hájí jako soukromá osoba,“ napsal palác v prohlášení. O jaký případ se jedná, neupřesnil.

Královský zdroj agentuře Reuters řekl, že Andrew již nebude při žádných oficiálních akcích používat titul „Jeho královská Výsost“ a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny. Rozhodnutí podle zdroje předcházela široká debata Windsorů.

Ohledně svých styků s Epsteinem, který byl podezřelý ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek, byl vévoda z Yorku „méně než upřímný“. Tím na ozbrojené složky vrhá špatné světlo, domnívají se veteráni.

„Obzvlášť nás mrzí a rozčiluje, že je princ Andrew i nadále členem ozbrojených sil a má vojenské tituly, pozice a hodnosti včetně titulu viceadmirál královského námořnictva,“ píše se v dopise. 

„Proto Vás žádáme, abyste přijala okamžité kroky a zbavila prince Andrewa všech jeho vojenských hodností a titulů, a v nezbytném případě ho bez poct propustila,“ napsali veteráni pětadevadesátileté panovnici.

Princ Andrew a premiér Boris Johnson (Londýn, 9. listopadu 2019)

Vévoda z Yorku mimo jiné měl hodnost viceadmirála královského námořnictva nebo plukovníka granátnické gardy, což je jeden z nejvýše postavených pěších pluků britské armády. 

„Odpověď Buckinghamské paláce byla rychlá a brutální,“ napsal královský zpravodaj BBC Sean Coughlan. Zdůraznil také, že ať už bude výsledek procesu a celé kauzy jakýkoliv, princ své hodnosti a záštity zpátky nezíská, jelikož přecházejí na jiné členy královské rodiny. Tvrdá reakce Buckinghamského paláce podle něj může souviset i významem letošního roku, kdy královna oslaví 70 let na trůnu. 

Američanka žaluje prince Andrewa kvůli zneužití. Předtím vinila i Epsteina

Princ Andrew ve středu neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení v době, kdy byla nezletilá. Případ je součástí sexuálního skandálu kolem finančníka Epsteina, s nímž se Andrew přátelil.

Epstein byl v roce 2019 nalezen mrtvý v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. Podle vyšetřování spáchal sebevraždu. Po jeho smrti se pozornost amerických úřadů obrátila k jeho dlouholeté britské spolupracovnici Ghislaine Maxwellové, která byla v prosinci uznána vinnou ze sexuálních zločinů.

Jedenašedesátiletý princ Andrew, královnin druhorozený syn, obvinění Giuffreové odmítá. Jeho právní tým oznámil, že se k rozhodnutí soudu nebude vyjadřovat. Komentář ve středu odmítl i Buckinghamský palác.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,

Britská královská rodina