Lejla Abbasová se svou maminkou a mladší sestrou

Lejla Abbasová se svou maminkou a mladší sestrou | foto: Milan Nováček

Abbasová volá o pomoc

  • 6
Moderátorka Lejla Abbasová nerada pláče na veřejnosti, po shlédnutí dokumentárního filmu Olgy Sommerové o ženském charitativním projektu Medela, který zachycuje mimo jiné chudé a hladové děti v Peru, však málem slzy nezadržela.

"Už jsem to viděla popáté a vždycky mám co dělat, abych se nerozbrečela," přiznává Abbasová. Film je vlastně hodně i o ní. Projekt Medela (latinsky pomoc) totiž vymyslela spolu s modelkou Helenou Houdovou. Prostřednictvím novinářky Renaty Kalenské, která u natáčení dokumentu byla a píše o tom knihu, oslovila dvanáct českých žen, které se nechaly nafotit od Jana Saudka na kalendář Medela 2007.

Vedle Abbasové a Houdové to byla režisérka Olga Sommerová, herečky Eva Holubová, Ivana Chýlková, Chantal Poullain, Marta Issová, manažerka Veronika Přikrylová, plavkyně Yvetta Hlaváčová, spisovatelka Irena Obermannová a zpěvačky Tonya Graves a Zuzana Smatanová.

Jednotlivé fotografie byly vydraženy a výtěžek, jeden a půl milionu, byl rozdělen do čtyř projektů. Ty vybrala modelka Helena Houdová, která se charitou zabývá už mnoho let ve svých nadacích Slunečnice a Sunflower Children.

Dokument, který natočila známá režisérka a v němž vystupuje i Eva Holubová, která se v Peru mezi Indiány cítila podle svých slov výborně, se bude vysílat 15. listopadu na druhém programu České televize. Abassová by ho ovšem ráda propagovala i ve školách.