Nyní již bývalá španělská Miss Kantábrie Angela Bustillo

Nyní již bývalá španělská Miss Kantábrie Angela Bustillo | foto: ČTK

Španělská miss musela vrátit korunku

  • 34
Španělská Miss Kantábrie Angela Bustillo musela po čtrnácti dnech vrátit korunku. Zatajila totiž před porotou, že je již tři roky matkou. Případ vyvolal ve Španělsku velké pobouření.

"Mateřství s sebou nenese žádná omezení, ani fyzická, ani intelektuální, a jakákoli koncepce, podle níž je mateřství pro něco překážkou, má diskriminační charakter," uvedl v prohlášení španělský Institut ženy, který vyzval porotu, aby dvaadvacetileté Angele Bustillo korunku zase vrátila zpět.

"Znám pravidla, ale zdála se mi tak absurdní, že jsem si myslela: jde určitě o pozůstatek ze 70. let minulého století, ještě se nepřizpůsobila naší době," řekla médiím dvaadvacetiletá kráska. Dodala, že se odvolá k soudu.

Pořadatelé tvrdí, že jejich pravidla jsou stejná jako pro soutěže Miss a Mister Španělska a zakazují účast mladým ženám, které jsou již matky. Předpis se netýká mužů, neboť otcovství nijak podstatně nemění fyzický vzhled a nebrání účastnit se přehlídek či cestovat.

O záležitost se začala zajímat Koalice ekologů a komunistů Sjednocená levice (IU) i vládní socialistická strana (PSOE), podle jejíhož mluvčího se s takovým diskriminačním postupem musí skoncovat.