Nizozemsko má poprvé v historii vítězku Miss, která se narodila jako muž

  • 264
Nizozemskou soutěž krásy poprvé v její 94leté historii vyhrála transgenderová žena. Modelku Rikkie Valerii Kollé (22), která si korunku odnesla v sobotu, letos čeká ještě světová soutěž krásy Miss Universe. Bude tam teprve druhou transgenderovou soutěžící.

„Když jsem byla malý Rik a přiznala jsem se, že jsem trans, nebylo to pro všechny snadné a také jsem tím trpěla. Doufám, že díky svému odhodlání a síle vnesu do společnosti změnu,“ uvedla modelka z jihonizozemského města Breda.

Ve svém medailonku také napsala, že se chce stát hlasem a vzorem. „Vím lépe než kdokoli jiný, jaké to je cítit se sama a nebýt obklopena jen pozitivními myšlenkami,“ napsala.

Čeká to i nás, říká o transgender soutěžících šéfka Miss Czech Republic

Porota uvedla, že na ni zapůsobil silný příběh soutěžící a „jasná mise“. V prosinci tak nizozemskou královnu krásy čeká světová soutěž krásy v Salvadoru.

Transgenderoví lidé se mohou soutěže krásy Miss Universe účastnit od roku 2012. Majitelkou soutěže, v níž byl spoluvlastníkem práv Donald Trump, pozdější americký prezident, je od loňského roku transgenderová aktivistka a podnikatelka Čakrapong „Anne“ Čakradžutatchipová, která slíbila, že bude nejen pokračovat v jejím odkazu, kterým je poskytování platformy nadšeným jedincům z různých prostředí, kultur a tradic, ale také rozvíjet značku pro další generace.

Nizozemka Rikkie Valerie Kollé bude druhou otevřeně transgenderovou soutěžící na Miss Universe po španělské modelce Ángele Ponce, která se akce účastnila v roce 2018.

23. února 2023

,