Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na lyže zapomeňte. Bez sněhu se závod přes Jeseníky mění v drsný zápas

  14:12
Druhým dnem v Jeseníkách pokračuje extrémní armádní závod Winter Survival, ve kterém vojenské týmy urazí přes 100 kilometrů s veškerou výbavou na zádech. A zatím mají za sebou jen pomyslné zahřívací kolo. První desítky kilometrů totiž závodníci doslova prolétli během pár hodin na lyžích přes zasněžené hřebeny. S tím je teď ale konec.

Na větvích stromu se suší propocené oblečení a o kousek dál postupně na okraji lesa vyrůstají improvizované přístřešky pro přespání.

Ačkoliv je teprve odpoledne, někteří účastníci extrémního armádního závodu napříč Jeseníky využívají čas, zachumlaní ve spacácích nabírají síly a snaží se zahřát. Rozdělat oheň organizátoři záměrně nepovolili. Další závodníci jsou ještě na trati.

„Trochu mě od počátku překvapilo vysoké tempo a pak ty desítky kilometrů během jediného dne,“ říká Vojtěch Neumann z družstva 13. dělostřeleckého pluku z Jinců. On i jeho dva parťáci nejsou v podobných závodech žádní nováčci. Vědí, že bude hůř.

TRASA ZÁVODU

Pohyb závodních týmů lze sledovat v mapě online

V extrémním armádním závodě Winter Survival napříč Jeseníky tříčlenné vojenské týmy urazí během čtyř dnů asi 100 kilometrů horským terénem s veškerou výbavou na zádech.

Překonávají skály, rokle i vodní toky a plní řadu mnohdy adrenalinových úkolů. Mnohakilometrové přesuny mezi kontrolními body na trati jim většinou usnadňuje pohyb na skialpových lyžích. Na to však letos musí po prvním soutěžním dni zapomenout.

Zatímco na hřebenech Jeseníků leží hromada přemrzlého sněhu, na stráních a v údolích po něm není ani památky. Další dny už proto na lyžích nepojedou, bude to vysilující. „Každý neseme asi tak 15 kilogramů výbavy na zádech, cítit to bude. I když, už jsme toho dost ze zásob snědli,“ poznamenal s úsměvem Matěj Picka z týmů dělostřelců, který si po prvním dni vede z celého startovního pole zatím nejlépe.

Závod odstartoval v pondělí ráno u horské chaty Ovčárna pod vrcholem Pradědu a trasa vedla po hřebeni na Červenohorské sedlo, přes Keprník a Šerák na Obří skály a pak do údolí do prvního bivaku poblíž Adolfovic u Bělé pod Pradědem.

Celkem zhruba 35 kilometrů. Poslední takřka čtvrtina ovšem bez sněhu, bez lyží, za to ale ve skialpových botech na nohou. Nejrychlejší tým trasu doslova proletěl za 3 hodiny a 11 minut, nejpomalejší pak byl v cíli prvního dne za více než 6 a půl hodiny.

„Od určité nadmořské výšky jsme zkrátka museli sundat lyže a odšlápnout si to pěšky v lyžákách,“ popsal své dojmy Ondřej Krupica z družstva brněnské Univerzity obrany s tím, že s každým větším převýšením či sestupem se mnohakilogramové vybavení pronese.

V úterý čeká závodníky dalších 20-30 kilometrů horským terénem. Vzdálenost, kterou týmy ve skutečnosti urazí, se obvykle liší podle toho, jakou strategii zvolí. Zda například risknou kratší, ovšem strmé a fyzicky náročné stoupání přímo k vrcholům nebo delší ale možná časově výhodnější cestu oklikou po vrstevnicích. A také zda s mapou a buzolou nebudou bloudit. Noc opět stráví venku.

Skály, rokle a 100 kilometrů napříč Jeseníky. Vojáci startují extrémní závod

Ve středu je pak čeká podobná porce spojená s bodovanými lezeckými úkoly na skalách. Už během prvního dne absolvovali závodníci první takovou ochutnávku na Obřích skalách. Trojici masivních skalnatých věží nad údolím musela každá závodní trojice vyšplhat a slanit co možná nejrychleji.

Vedoucí tým dělostřelců z Jinců to zvládl za necelých osm minut, nejpomalejší družstva se na odkrytých skalách za silných poryvů nárazového větru trápila i přes 20 minut.

Podle průběžných výsledků zatím v závodě po prvním dni vede družstvo 13. dělostřeleckého pluku Jince. Těsně na druhém a třetím místě jsou dva týmy tým Agentury logistiky ze Staré Boleslavi a na čtvrté příčce družstvo 7. mechanizované brigády z Hranic. V závodě pokračuje všech 19 týmů, z toho šest zahraničích. Z Belgie, Francie, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska.

Letošní 27. ročník se koná po tříleté pauze, kterou způsobila covidová pandemie. Zatím posledními vítězi jsou členové týmu Agentury logistiky ze Staré Boleslavi, kteří uspěli v roce 2020. Závod kvůli náročnosti obvykle nedokončí všechny týmy, ať už kvůli drobným zraněním, zdravotním potížím nebo kvůli vyčerpání.

Při posledním ročníku odstoupilo šest družstev. A dříve v minulosti se například kruté mrazivé podmínky s teplotami přes 20 stupňů pod nulou podepsaly na tom, že závod dokončila jen necelá polovina týmů.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...