Unie chce lepší systém civilní ochrany

Evropská unie potřebuje lépe čelit následkům teroristických atentátů či živelních pohrom. K tomuto závěru dospěla Evropská komise, a proto teď, dva týdny po madridských atentátech, předložila návrhy, jak vylepšit systém civilní ochrany obyvatelstva v rámci celé unie.

Dnešní realita ukazuje, jak zásadně důležité je být s to účinně, rychle a koordinovaně reagovat na živelnou pohromu či teroristický útok," řekla v Bruselu komisařka Margot Wallströmová.

Nejen teroristické útoky, ale i pohromy jako nedávné záplavy a lesní požáry na kontinentu, zemětřesení v Alžírsku, Íránu a Maroku podle komise prokázaly nutnost společného přístupu k civilní ochraně.

Návrhy komise se opírají hlavně o účinnější využití lidských a technických zdrojů členských zemí, které by se mohly v případě potřeby rychle zmobilizovat, jakož i o lepší výcvik zásahových skupin a o sladěnější spolupráci týmů expertů z celé unie při poskytování pomoci v zahraničí. Komise současně požaduje vyčlenit na civilní ochranu významnější finanční prostředky.


Video