Turecko posílá vrtulníky do Kábulu

Turecko posílá do Kábulu kvůli plánovanému rozšíření mírové mise ISAF v Afghánistánu tři bojové vrtulníky. Oznámilo to velení turecké armády. Další vrtulníky slibují pro afghánskou misi pod velením NATO i Nizozemsko a Německo. Nedostatek vrtulníků byl jedním z důvodů, který dosud bránil rozšíření mise mimo metropoli.

Jak informoval zástupce náčelníka generálního štábu turecké armády Ilker Basbug, vyslání tří vrtulníků Black Hawk předcházely v minulých dnech ještě detailní diskuze jejich o technickém zabezpečení v Afghánistánu.

O poskytnutí vrtulníků požádala Turecko loni na podzim přímo Severoatlantická aliance kvůli plánovanému rozšíření mírové mise i za hranice hlavního města Kábulu.

Aliance plánuje, že by do oblasti mohla vyslat dalších až 12 tisíc vojáků, kteří by byli rozmístěni i v jiných velkých městech, jako například v Kunduzu, kde již působí v rámci rozšíření německý rekonstrukční tým.

V současnosti působí v Afghánistánu 5700 vojáků NATO, rozšíření mise dosud bránil nedostatek speciálních jednotek, logistického zázemí a právě vrtulníků.

Turecko proto přislíbilo, že silám ISAF v Afghánistánu poskytne tři vojenské vrtulníky Black Hawk. Dalších pět vrtulníků plánuje vyslat Nizozemsko a tři vrtulníky Německo.

Stranou nezůstala ani Česká republika. Vláda minulý týden rozhodla, že do Afghánistánu vyšle až 150 vojáků. Část kontingentu by měla pomáhat s provozem letiště v hlavním městě Kábulu.

Druhá část by se měla pod velením Američanů zapojit do pátrání po skrývajících se přívržencích Talibanu a teroristech z Al-Kajdy v  rámci operace Trvalá svoboda.

<span style='color:red;background-color:yellow;'>natoaktual</span>.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO


Video