Nový obrněný transportér Pandur II pro českou armádu.

Nový obrněný transportér Pandur II pro českou armádu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Transportéry Pandur prošly nezávislými zkouškami

  • 16
Obrněné transportéry Pandur prošly nezávislým testováním, které si vyžádala česká armáda. O případném nákupu obrněnců by měla v nejbližších týdnech znovu jednat vláda.

V rozhovoru pro Českou televizi to potvrdil náměstek ministryně obrany Karel Barták s tím, že příští týden by měl být hotov protokol z testování.

Nové testování si česká armáda vyžádala v červnu. Zkoušky transportérů Pandur určených pro českou armádu trvaly několik týdnů. Armáda nechala testovat 35 různých parametrů obrněnců.

Testy byly přitom podobné jako podzimní zkoušky, kterými vozy ale neprošly. Vláda pak v prosinci smlouvu na dodávku 199 obrněných transportérů Pandur II za 20 miliard korun rakouské firmě Steyr vypověděla. Společnost měla přitom už v listopadu dodat prvních 17 strojů, které ale včas nedodala.

Po sérii jednání s výrobcem nakonec vláda v dubnu dala výrobci druhou šanci a schválila memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur pro českou armádu.

Pokud testy dopadnou dobře, měla by armáda obrněnce koupit, ale už jen 107 kusů v šesti modifikacích. Kromě šedesátky bojových verzí s věžovou nástavbou má armáda zájem ještě o velitelskou verzi, průzkumnou, minometnou, ženijní a vyprošťovací.

Novými stroji Pandur II chce armáda nahradit zastaralé transportéry OT-64, které slouží od druhé poloviny šedesátých let minulého století.

, natoaktual.cz

Video