Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 5. 9. 2014 20:02

Summit NATO ve Walesu a jednání o příměří na Ukrajině

Zástupci zemí NATO a třiceti dalších států jednají na summitu ve Walesu o bezpečnosti severoatlantického prostoru. Zabývají se i krizí na Ukrajině, kde se dnes čeká na schůzku v Minsku a případné vyhlášení příměří.

09:35
Summit NATO
Do dějiště summitu v Celtic Manor resort přijíždějí představitelé zemí NATO. Jednání mají odstartovat v 10 hodin SELČ. Český prezident Miloš Zeman dorazil před několika minutami.
09:32
Summit NATO
Irácký prezident Fuád Masúm v rozhovoru s americkou zpravodajskou stanicí CNN potvrdil, že Irák nepožádal NATO o pomoc proti islamistům. Obrátil se prý ale na některé členské země Aliance, zejména na USA. Bagdád chce některé druhy zbraní. Irákem od června postupují radikálové z Islámského státu (IS) a ohrožují kromě sunnitských oblastí také provincie obývané Kurdy.
09:25
Dění na Ukrajině
Podle agentury Reuters zní jen několik hodin před plánovaným začátkem příměří na Ukrajině na východním a severním předměstí přístavu Mariupol znovu palba z těžkých zbraní. "Celou noc jsme byli pod palbou, ale povstalce dosud držíme na uzdě. Čelí nám tanky a děly," řekl Reuters velitel ukrajinských dobrovolnických jednotek v Mariupolu.
09:14
Summit NATO
Výsadkové lodě Mistral, jejichž dodávky Rusku kvůli ukrajinské krizi Francie pozdržela, by mohly sloužit pro nové hrotové jednotky rychlé reakce NATO. Navrhuje to bývalý vrchní velitel sil Aliance James Stavridis.
08:59
  • Unikátní formace letounů, které přeletem nad dějištěm summitu zahájí další...

    Unikátní formace letounů, které přeletem nad dějištěm summitu zahájí další jednací den / Autor: RAF

08:55
Summit NATO
Závěrečný den jednání lídrů členských zemí NATO v Newportu začne přeletem unikátní formace bojových letounů z několika zemí.
08:47
Dobré ráno, vážení čtenáři. Také dnes pro vás budeme podrobně sledovat dění na summitu NATO ve Walesu. Rovněž vám prostřednictvím této on-line reportáže budeme přinášet zprávy o dění na východní Ukrajině, prezident Porošenko včera avizoval klid zbraní. V Minsku bude jednat kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.
08:47
Pátek, 5. září
21:33
Summit NATO
Vážení čtenáři, čtvrteční on-line zpravodajství ze summitu NATO ve Walesu končí. Dění na vrcholné schůzce Aliance budeme podrobně sledovat od pátečního rána.
21:26
Summit NATO
Na otázku, kdy by mohla Ukrajina vstoupit do NATO, Porošenko odvětil, že "až bude připravena". Připomněl, že v řadě oblastí musí projít reformami.
21:17
Dění na Ukrajině
Podle amerického ministerstva obrany operuje na Ukrajině jeden až dva tisíce ruských vojáků. Podél hranice je pak shromážděno přes 10 tisíc "mimořádně" bojeschopných ruských vojáků, uvedl mluvčí Pentagonu Steven Warren. Kombinované jednotky podle něj zahrnují pozemní síly, dělostřelectvo i protivzdušnou obranu.
21:07
Summit NATO
Ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci zdůraznil, že při jednání cítil jednoznačnou podporu Ukrajině od všech členských zemí NATO. Vztah Ukrajiny s Aliancí označil v posledních dvou dekádách za klíčový pro stabilitu a bezpečnost regionu.
21:03
Summit NATO
Podle generálního tajemníka NATO Rasmussena je to od konce druhé světové války poprvé, kdy jedna evropská země (Rusko) zkouší silou získat území jiného státu. "Evropa se nesmí otočit zády od vlády práva k nadvládě silnějšího," uvedl. Přes slova o míru prý neudělala Moskva jediný krok, který by k míru vedl.
20:45
Summit NATO
Summit pokračuje neformální večeří. Diskutovat se má například o postupu vůči radikálům Islámského státu v Sýrii a Iráku. Prezident Miloš Zeman by měl také vystoupit s projevem o boji proti terorismu.
20:39
Summit NATO
"Mezinárodní společenství musí zavést tvrdší sankce vůči Rusku, jestliže bude dál intervenovat na Ukrajině," prohlásil šéf NATO Rasmussen. Všechny předchozí sliby Moskvy o deeskalaci krize byly podle něj použity pouze jako "dýmová clona pro další destabilizaci" Ukrajiny.
20:36
Summit NATO
NATO poskytne Ukrajině přes 15 milionů eur na zlepšení logistiky, velitelských a řídících systémů nebo kyberneticku obranu.
20:34
Summit NATO
Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že v NATO panuje všeobecná shoda na tom, že ukrajinskou krizi nelze řešit vojensky. Spojenci jsou proto podle ní "připraveni s Ruskem hovořit o politickém řešení".
20:27
Summit NATO
Ukrajinský prezident poděkoval za podporu Aliance. Na adresu Moskvy vzkázal, že "brutálně podkopala ukrajinskou stabilitu". Porošenko je nicméně podle svých slov mírně optimistický vzhledem k pátečním jednáním o uklidnění situace v jeho zemi v běloruském Minsku.
20:07
Summit NATO
"Přes ruské popírání jsou ruské ozbrojené síly zapojeny do přímých vojenských operací na Ukrajině," shodli se spojenci ve společném prohlášení. Rusko podle osmadvacítky nadále dodává zbraně separtistům na východní Ukrajině a udržuje tisíce bojeschopných vojáků na své hranici s Ukrajinou. "My, hlavy států a vlád jednotně podporujeme ukrajinskou svrchovanost a územní celistvost v rámci mezinárodně uznaných hranic," uvádí se v prohlášení. Spojenci v něm zároveň vyzývají Moskvu, aby "zvrátila anexi Krymu," kterou alianční státy neuznávají.
20:05
Summit NATO
Skončilo jednání o Ukrajině. Rusko pouze krizi na Ukrajině prohloubilo, tvrdí šéf Aliance Rasmussen.