Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 5. 9. 2014 20:02

Summit NATO ve Walesu a jednání o příměří na Ukrajině

Zástupci zemí NATO a třiceti dalších států jednají na summitu ve Walesu o bezpečnosti severoatlantického prostoru. Zabývají se i krizí na Ukrajině, kde se dnes čeká na schůzku v Minsku a případné vyhlášení příměří.

20:01
Summit NATO
USA dokončily přípravu dalších ekonomických sankcí vůči Rusku za jeho vpád na Ukrajinu. Poradce pro národní bezpečnost Bílého domu Ben Rhodes to sdělil zatím bez bližších podrobností
19:41
  • Český ministr obrany Martin Stropnický při podpisu dohody o nákupu raket...

    Český ministr obrany Martin Stropnický při podpisu dohody o nákupu raket vzduch-země pro bojové letouny / Autor: NATO Photos

19:33
Summit NATO
České ministerstvo obrany chce společně z dalšími zeměmi nakoupit téměř dvě stovky raket vzduch-země, které zatím chybí ve výzbroji stíhaček JAS-39 Gripen. Umožní to dohoda, kterou během sumitu NATO ve Walesu podepsali ministři obrany několika zemí. Kromě Česka také Dánsko, Norsko, Španělsko, Portugalsko a Řecko. "Je to typický příklad takzvané chytré obrany, kterou NATO prosazuje," podotkl český ministr Martin Stropnický. Poptávku po munici pro bojové letouny společně připraví až 16 členů Aliance.
19:23
Summit NATO
Na rozdíl od hlavy státu nemá o ruské přítomnosti na Ukrajině pochybnosti český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. O zapojení ruských sil podle něj svědčí celá řada indicií. Důležité podle něj je, aby Praha dospěla k jednotnému závěru. "Jsem přesvědčen, že to zvládneme a budeme také schopni podpořit jednotnou pozici Aliance," citovala Zaorálka agentura ČTK.
19:20
Summit NATO
Český prezident Miloš Zeman podle ČTK krátce před začátkem podvečerní schůzky aliančních lídrů s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem poznamenal, že Praha bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny. Švédský ministr zahraničí Karl Bildt ale míní, že Rusko už na Ukrajině zcela zjevně intervenovalo dvakrát: nejprve při obsazení Krymu a nyní ve východních částech země. "Nevím, jestli existuje česká zpravodajská služba, máte ji? Mohl by se zeptat jich," navrhl Bildt na adresu českého prezidenta před novináři.
19:15
Summit NATO
Řada zemí posuzuje bilaterální pomoc, jak v podobě zbraní tak vybavení, uvedl k vojenské pomoci Ukrajině vrchní velitel sil NATO Phillip Breedlove. Konkrétní oznámení by měla padnout podle něj padnout v průběhu 36 hodin. Například Spojené státy už Kyjevu poskytly pomoc v podobě přístrojů nočního vidění, balistické ochrany, komunikačních zařízení a zdravotnického materiálu za 60 milionů dolarů. Očekává se, že během summitu NATO schválí balíček podpory ve výši 15,8 milionu dolarů. Někteří američtí demokratičtí kongresmani diskutují i tom, zda by nebylo možné Kyjevu dodat například vojenskou techniku, kterou Američané stahují z operace v Afghánistánu. Objevují se také hlasy, zda by ukrajinské síly nemohly z USA obrdžet například moderní a velmi účinné přenosné protitankové raketové komplety Javelin.
18:44
Summit NATO
"Afghánistán učinil významné pokroky. V ekonomice a komunikaci. Školství a zdravotnictví. Lidských právech a základních svobodách, zejména pro ženy a dívky. A i když naše bojová mise bude brzy dokončena, Afghánistán stále potřebuje mezinárodní podporu," konstatoval Rasmussen.
18:33
Summit NATO
Severoatlantická aliance vyzvala Rusko, aby zastavilo přesuny bojovníků, techniky a financí na Ukrajinu, prohlásil generální tajemník Rasmussen. Rusko naopak varovalo Alianci, aby nenabízela Ukrajině členství. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zároveň obvinil USA z podpory Kyjeva ve válce na Ukrajině. Britský premiér David Cameron v reakci na moskevská obvinění upozornil, že "Západ bude stupňovat tlak na Rusko“, dokud Moskva akce, ze kterých je obviňována, neukončí.
18:06
Summit NATO
Dodávky zbraní a vybavení na Ukrajinu záleží zcela na jednotlivých členských státech Aliance a jejich rozhodnutí, řekl před jednáním Rasmussen. "NATO jako Aliance není zapojena do dodávek vybavení, protože nedisponujeme vojenskými kapacitami," dodal.
18:04
Summit NATO
Začíná schůzka NATO-Ukrajina.
17:44
Summit NATO
Oba afghánští prezidentší kandidáti poslali NATO zprávu, že udělají vše proto, aby docílili politické dohody, oznámil po jednání o Afghánistánu šéf Aliance Rasmussen. Jejich dohoda je důležitá po podepsání smluv mezi USA a Afghánistánem a NATO o nové nebojové misi, která má začát od ledna.
17:43
  • Společná fotografie účastníků summitu NATO ve Walesu. Prezident Miloš Zeman na...

    Společná fotografie účastníků summitu NATO ve Walesu. Prezident Miloš Zeman na snímku vpravo. / Autor: NATO Photos

17:06
Summit NATO
Francouzský prezident také podotkl, že kontrakt na prodej výsadkových vrtulníkových lodí třídy Mistral ruskému námořnictvu nebyl zrušen a ani pozastaven. Dokončení obchodu ale podle jeho slov bude záviset na vývoji v příštích týdnech.
17:01
Summit NATO
"Vedoucí představitelé zopakovali, že odsuzují Rusko pokračující zjevné porušování ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti, a shodli se na potřebě toho, aby Rusko zaplatilo víc za svou činnost," citovala prohlášení Bílého domu agentura Reuters. Francouzský prezident Francois Hollande uvedl, že rozhodnutí Evropské unie o dalších sankcích bude záviset na událostech příštích několika hodin. Unie má o sankcích jednat v pátek.
16:52
Summit NATO
Klíčoví představitelé NATO se na summitu dohodli, že Rusko by mělo čelit tvrdším sankcím za svou činnost ve východní Ukrajině, uvedl Bílý dům. Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Francois Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi se krátce před summitem setkali s prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem.
16:12
Summit NATO
Gruzínský ministr obrany Irakli Alasania řekl novinářům, že by v Gruzii mohlo vzniknout vojenské výcvikové středisko NATO. Uvedla to gruzínská média.
16:06
Dění na Ukrajině
Příměří na východě Ukrajiny, které chce od pátku vyhlásit ukrajinský prezident Porošenko, je podle něj podmíněno naplánovaným setkáním zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE v běloruském Minsku. "Ve 14:00 místního času, za předpokladu, že se setkání uskuteční, zavolám na generální štáb, aby zahájil bilaterální příměří. Doufáme, že zítra začne realizace mírového plánu," citovala Porošenka agentura Reuters. Více o plánu ukrajinského prezidenta čtěte zde
16:01
Summit NATO
Jednání na summitech NATO probíhají podle zvyklostí za zavřenými dveřmi. O výsledcích schůzky o Afghánistánu bude po skončení referovat šéf Aliance Rasmussen.
15:58
Rusko
Takřka výlučně jen o protestech proti summitu v Newportu referuje v on-line zpravodajství ruský státní zpravodajský kanál RT.
15:41
Summit NATO
Od rána se v Newportu shromáždilo podle odhadu britských médií asi 500 odpůrců NATO, kteří za doprovodu policie vyrazili s transparenty jako "Stop NATO" z centra města na pětikilometrový pochod k dějišti summitu v resortu Celtic Manor.