Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 5. 9. 2014 20:02

Summit NATO ve Walesu a jednání o příměří na Ukrajině

Zástupci zemí NATO a třiceti dalších států jednají na summitu ve Walesu o bezpečnosti severoatlantického prostoru. Zabývají se i krizí na Ukrajině, kde se dnes čeká na schůzku v Minsku a případné vyhlášení příměří.

20:00
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, on-line zpravodajství z jednání o příměří na východě Ukrajiny končí. Vývoj situace budeme i nadále sledovat v rámci běžného zpravodajství. Loučíme se i se čtenáři, kteří prostřednictvím iDNES.cz sledovali dění na summitu Severoatlantické aliance. Děkujeme za pozornost.
19:58
Dění na Ukrajině
Podle politologa Michaela Romancova je klíčové, jestli klid na východě Ukrajiny vydrží první noc. „Pokud ne, tak je evidentní, že příměří vyletělo komínem. Pokud boje ustanou, znamená to, že mír alespoň dočasně trvá,“ říká Romancov v rozhovoru pro iDNES.cz (celý rozhovor si můžete přečíst zde).
19:52
Dění na Ukrajině
Zdaleka ne všichni Ukrajinci jsou však z páteční dohody nadšení. Podle některých vojáků se Kyjev vlastně vzdal. „Pokud teď Porošenko přistoupí na mírový plán, všechny ty oběti, zranění, uprchlíci, všechny vypálené domy, ztracená pracovní místa a peníze, to všechno bylo k ničemu,“ řekl agentuře Reuters ukrajinský voják jménem Mykola.
19:38
Dění na Ukrajině
„Po třech dnech skrývání jsme konečně vyrazili na procházku. Je to obrovská úleva,“ vylíčila reportérovi agentury Reuters třicetiletá Lesija, která večer s malým synem vyšla do ulic Mariupolu. Příliš optimistická však není. „Už jsme viděli spoustu porušených příměří,“ dodává. V přístavním městě je klid, stejně tak i v separatisty ovládaném Doněcku. Střelba, která se v první hodině příměří ulicemi ještě rozléhala, vesměs utichla.
19:05
Dění na Ukrajině
Informace o svých plánech doprovodili separatisté, které redaktor BBC cituje, i mapkou. Území samostatného Novoruska, jak si je představují, je vyznačeno růžově.
05.září 2014 v 18:58, příspěvek archivován: 05.září 2014 v 19:05

Map on wall of 1 of rebel leaders in east #Ukraine showing "Novorossiya" - the new state they want to set up pic.twitter.com/QFnGHlfcgO

19:00
Dění na Ukrajině
Cílem proruských separatistů je vytvoření samostatného státu, který by zahrnul celý východ Ukrajiny a protáhl se do Oděsy. S odvoláním na jednoho z povstaleckých vůdců to prohlásil redaktor britské BBC. Oděsa je významné přístavní město na jihozápadě Ukrajiny. Pokud by plán vyšel, Kyjev přijde prakticky o celé černomořské pobřeží.
05.září 2014 v 18:44, příspěvek archivován: 05.září 2014 v 18:57

1 of pro #Russia rebel leaders in #Donetsk tells me their plan is still 2 create independent state inc all east #Ukraine +across to #Odessa

18:48
Dění na Ukrajině
První humanitární konvoj, který Rusko na východ Ukrajiny vypraví v sobotu, bude podle ukrajinského exprezidenta Leonida Kučmy mířit přímo do Doněcku. Doprovázet jej má Červený kříž. Další várka jídla, vody a léků bude do Donbasu putovat po železnici.
18:29
Na seznamu válečných zajatců, na jejichž výměně se v pátek Kyjev se separatisty dohodl, je více než tisíc jmen. Podle reportérky agentury AP to řekl ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov, který se jednání v Minsku účastní. Všechny „technikálie“, které je před samotnou výměnou nutné vyřešit, by podle něj měly být hotové do pondělí.
18:13
Dění na Ukrajině
„Při vší úctě k dohodě o příměří, do níž samozřejmě vkládáme naděje, vzhledem k předchozím zkušenostem pochybujeme, že jej budou separatisté dodržovat a že Rusové přestanou porušovat suverenitu a územní celistvost Ukrajiny,“ prohlásil ve Walesu americký prezident Barack Obama. Šéfa Bílého domu citovala agentura Reuters.
18:05
Rusko
Ruská agentura ITAR-TASS oznámila, že úřady zadržely ve Pskovské oblasti estonského agenta. Na ruském území, které hraničí s Estonskem, Lotyšskem a Běloruskem, údajně v pohraničí plnil tajnou vládní misi. Estonsko je členskou zemí Severoatlantické aliance.
17:50
Minsk
Právní postavení separatistů na východě Ukrajiny se podle Leonida Kučmy v Minsku vůbec neřešilo. Uvedla to agentura Reuters. Ani páteční jednání tak nevyřeší otázku, jestli se Doněcká a Luhanská oblast připojí k Rusku, vytvoří samostatný stát, získají zvláštní postavení v rámci Ukrajiny nebo zůstanou součástí jednotného státu, jak tomu bylo dříve.
17:33
Minsk
První konvoj kamionů s humanitární pomocí zamíří do Donbasu už v sobotu. Oznámil to ukrajinský exprezident Leonid Kučma, který se účastní jednání v Minsku jako zástupce kyjevské vlády. Do pondělka by podle něj měly být hotové podrobné plány na podobu humanitárních koridorů. „Na všech členech kontaktní skupiny je znát odhodlání k obnovení míru na Ukrajině,“ citovala Kučmu agentura Ria Novosti.
17:29
Summit NATO
Francouzský prezident Hollande rozhodne koncem října, zda jeho země nakonec dodá válečné lodě Mistral Rusku. Záviset to bude na situaci na Ukrajině.
17:28
Minsk
Účastníci mírového jednání v Minsku se podle zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dohodli, že obě strany upustí od používání těžkých zbraní a umožní dodávky humanitární pomoci na bojem sužovaná území. Píše to ruská agentura Ria Novosti, která rovněž opět potvrdila plány na výměnu válečných zajatců.
17:22
Dění na Ukrajině
Ruská agentura ITAR-TASS hlásí, že separatisté v Doněcké oblasti zastavili boj.
17:14
Rusko
Šéf Komise pro mezinárodní záležitosti ruské Dumy Alexej Puškov považuje podle agentury ITAR-TASS založení jednotek NATO pro rychlou reakci, která může být dislokována v Polsku za "ne zrovna přátelský akt". "Ve skutečnosti nám umožní pochopit, co se proti nám chystá," prohlásil.
17:13
Summit NATO
Summit NATO ve velšském Newportu oficiálně končí.
17:12
Dění na Ukrajině
Reportér britské BBC obdržel od úřadů Doněcké lidové republiky pozvánku na tiskovou konferenci do Moskvy. Plánovaná je na příští úterý, tématem brífinku má být porušování příměří ze strany Kyjeva. V době, kdy pozvánka přišla, platil klid zbraní pouhých šest minut.
05.září 2014 v 17:07, příspěvek archivován: 05.září 2014 v 17:10

Just been invited to a DNR presser in Moscow NEXT TUESDAY about Kiev troops breaking the ceasefire that's been in place for 6 minutes now.

17:10
Summit NATO
Podle Rasmussena se ke zvýšení vojenských výdajů země zavázaly a nyní je také stanoven jasný časový rámec. "Nepůjde to přes noc. Proto desetiletý termín. Obranné výdaje jsou dlouhodobá investice," prohlásil. Až pětinu z výdajů na obranu mají podle deklarace země investovat do moderního a významného vybavení.
17:09
Dění na Ukrajině
Ukrajinská Národní bezpečnostní rada oznámila, že vládní jednotky zastavily palbu.