Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 5. 9. 2014 20:02

Summit NATO ve Walesu a jednání o příměří na Ukrajině

Zástupci zemí NATO a třiceti dalších států jednají na summitu ve Walesu o bezpečnosti severoatlantického prostoru. Zabývají se i krizí na Ukrajině, kde se dnes čeká na schůzku v Minsku a případné vyhlášení příměří.

12:57
Minsk
Začalo jednání v Minsku, hlásí reportéři agentur AP a Reuters. Schůzky se účastní zástupci Ukrajiny, proruských separatistů, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Většina z nich při příchodu s novináři nemluvila. „Všichni jsme přišli kvůli míru, to je nejdůležitější,“ řekl pouze bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma.
12:53
Summit NATO
Bezpečnostní komunita hodnotí pozitivně snahy NATO o vytvoření zvláštních sil, schopných rychle přispěchat na obranu členské země. "Je to krok vpřed. Jde o posílení schopností aliančních sil rychlé reakce," uvedl bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Reálně lze podle něj hovořit o tom, že by jednotky čítaly 5 až 6 tisíc vojáků "Aliance na to kapacity má," dodal. Více čtete zde
12:49
Dění na Ukrajině
Doněčtí separatisté tvrdí, že vstoupili do Mariupolu, informuje ruský Interfax. Mluvčí ukrajinské armády podle Reuters nicméně řekl, že město stále drží vládní jednotky.
12:12
Summit NATO
Představitelé NATO se nedohodli na velikosti asistenční jednotky v Afghánistánu, která má v zemi operovat v letech 2015-2017. V Kábulu totiž dosud nebyla podepsána klíčová bilaterální dohoda, která by umožnila vojskům NATO setrvat v zemi po ukončení bojových operací koncem letošního roku. Předpokládá se, že by v zemi mohlo působit až 12 tisíc zahraničních vojáků.
12:11
Dění na Ukrajině
Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka na východě Ukrajiny již zahynuly dva tisíce ruských vojáků. Tento údaj ukrajinských tajných služeb ovšem zatím není možné nezávisle ověřit, uvedla agentura Reuters. Podle OSN má ukrajinský konflikt již více než 2600 obětí.
12:03
Český prezident Miloš Zeman tvrdí, že na Ukrajině nedošlo k ruské invazi, že konflikt zůstává občanskou válkou a že v Donbasu nejsou žádní ruští vojáci. Řekl to v pořadu Pressklub Frekvence 1. „Několik stovek dobrovolníků“ by podle Zemana během jednoho týdne postřílela i česká armáda . Více čtěte zde.
11:49
USA oznámily, že se vytvoří "jádro koalice", která udeří na radikály Islámského státu v Iráku. Washington požádal spojence a partnery o podporu. "Musíme na ně zaútočit způsobem, který jim zabrání v ovládnutí území,"citovala šéfa americké diplomacie Johan Kerryho agentura Reuters. Vyloučil však nasazení pozemních sil. "Pochopitelně myslím, že zde existuje pro každého červená linie: žádné pozemní síly," dodal. Členy koalice by mohly být země jako Británie, Francie, Německo, Kanada, Austrálie, Turecko, Itálie, Polsko a Dánsko. Ministři obrany a zahraničí těchto zemí se totiž v souvislosti s Irákem sešli na okraj summitu NATO.
11:40
  • Red Arrows během zvláštního průletu nad dějištěm summitu NATO ve velšském...

    Red Arrows během zvláštního průletu nad dějištěm summitu NATO ve velšském Newsportu. Snímek pořídil jeden z pilotů Martin Pert, létající ve skupině na pozici „Red 8“. / Autor: RAF

11:26
Summit NATO
Řada zemí Aliance je nakloněna možnosti, že by NATO mohlo pomoci koordinovat bezpečnostní asistenci v boji proti islamistům v Iráku. Agentuře Reuters to uvedl nejmenovaný západní diplomat. Spojenci by mohli zajistit shromažďování vojenských dodávek pro Bagdád a dát k dispozici transportní letouny pro jejich dopravu do Iráku. Zapojení do bojových akcí proti radikálům Islámského státu Aliance neplánuje.
11:20
Minsk
Zástupci jednotlivých stran, které mají v Minsku jednat, již podle běloruského ministerstva zahraničí dorazili do hlavního města Běloruska, uvedla agentura Interfax.
11:14
Summit NATO
NATO ponechává "otevřené dveře" ke vstupu mezi spojence těm zemím, které jsou ochotné a schopné splnit povinnosti plynoucí ze členství, řekl generální tajemník Rasmussen. O členství se dlouhodobě ucházejí Gruzie, Makedonie, Bosna a Hercegovina nebo Černá Hora. Na cestu k možnému členství v Alianci chce v budoucnu podle ukrajinských představitelů nastoupit také Kyjev.
11:07
Summit NATO
Pokud NATO potvrdí plán na zřízení nové síly rychlého nasazení k ochraně členů, přispěje do něj Británie 3 500 vojáků, uvedl na summitu premiér David Cameron. Zvláštní pohotovostní bojové jednotky budou sloužit jako jakýsi hrot v rámci již existujících Sil rychlé reakce NATO. Až několik tisíc vojáků má být schopno velmi rychle přispěchat na pomoc ohrožené členské zemi.
10:57
Dění na Ukrajině
Střelba z pušek a děl se ozývá i severozápadně od Doněcku nedaleko místního letiště, hlásí z místa reportér agentury Reuters.
10:55
Rusko
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera večer prohlásil, že protiruská rétorika v reakci na pokusy o politické řešení je důkazem o tom, že má kyjevská "proválečná frakce" podporu zvenčí. "Ti, kdo stojí na cestě války a podporují radikální ozbrojence v Kyjevě, nesou obrovskou zodpovědnost. Doufám, že tomu Washington a další hlavní města, která jsou opojené protiruskou rétorikou, rozumí," dodal Lavrov.
10:33
Summit NATO
"Samozřejmě, že budu dále hovořit s ruským prezidentem, když to budu považovat za nutné a užitečné, abychom se posunuli vpřed v otázce mírového politického řešení konfliktu," uvedla během summitu NATO německá kanceléřka Angela Merkelová pro ruskou agenturu ITAR-TASS.
10:30
Rusko
Polsko a pobaltské země Rogozin označil za "komsomol NATO", který prý "zoufale doufá", že s k němu znovu obrátí pozornost a "zvedne churavějící ekonomiku". "No a co se týká evropských lídrů, jejichž reputace u vlastních občanů zbankrotovala, dobrá virtuální válčička - co může být lepšího pro odvedení pozornosti od přetrvávajících problémů ekonomické stagnace. Tak proto se NATO - hysterická dcera studené války - konečně vzpamatovala a čeká na nová dobrodružství," napsal.
10:17
Rusko
Tradičně ostře komentuje schůzku lídrů Aliance ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který dříve působil také jako vyslanec Ruska při NATO. "Mnozí jsou současným stavem věcí na Ukrajině a novým napjatým vztahům s Ruskem rádi. Američani kvůli tomu, že donutí Evropany zvýšit výdaje na obranu, tedy na nákup zbraní made in USA... " uvedl na sociálních sítích.
10:02
Dění na Ukrajině
Dnešní situace na východě Ukrajiny
05.září 2014 v 09:18, příspěvek archivován: 05.září 2014 v 10:02

Hot spots in combat zone: Stanytsia-Luhanska, Debaltseve, Donetsk, #Mariupol-Novoazovsk https://t.co/vpYqV0BAz8 |EMPR pic.twitter.com/qwtYGkT38O

09:49
"Společně vyzýváme naše západní spojence v EU, NATO i USA, aby rozhodněji než dosud hájili politickou stabilitu, svobodu a demokracii ve střední a středovýchodní Evropě. A zároveň společně apelujeme na vlády a politickou reprezentaci všech našich zemí, aby v tomto úsilí byly s našimi západními spojenci solidární – musíme s lítostí konstatovat, že se to dosud neděje," apelují autoři petice, mezi nimiž jsou i ekonom Luděk Niedermayer a europoslanci Jaromír Štětina a Pavel Svoboda.
09:48
Politolog Bohumil Doležal a bývalý ministr obrany a velvyslanec v Moskvě Luboš Dobrovský - oba signatáři Charty 77 - zveřejnili petici s názvem Zastavme Putina. "Ruská politika se netýká zdaleka jen Ukrajiny. Ohrožuje politické uspořádání celé oblasti střední a středovýchodní Evropy, jež byla v minulosti pod ruským vlivem," stojí v dokumentu.