Rusko založí protiteroristický tým

Moskva - Ruská vláda jmenovala speciální pracovní tým pro spolupráci s NATO v boji proti mezinárodnímu terorismu. Po jednání vlády o tom informoval náměstek ruského ministra zahraničí Anatolij Safonov. Ten vyzval Severoatlantickou alianci k jednání u kulatého stolu v ruském St. Petersburgu, kde by zástupci Ruska a aliance měli podle něj vytýčit hlavní společné cíle v boji proti terorismu.
"Vznik speciálního antiteroristického týmu inicioval minulý týden ruský prezident Vladimir Putin, aby sjednotil snahy jednotlivých ruských složek v boji proti terorismu," citovala Safonova ruská média.

Pracovní skupina má podle něj za úkol propojit a koordinovat práci federálních složek v celém Rusku. Safonov míní, že k tak úzké spolupráci mezi Ruskem a NATO muselo po děsivých útocích na Washington a New York loni v září jednoznačně dojít.

"Několik měsíců po útocích je vidět, že NATO i Rusko musí věnovat maximální pozornost společnému postupu v boji proti terorismu," prohlásil.

Zároveň zdůraznil, že protiteroristické partnerství Ruska a Severoatlantické aliance by mělo upevnit a posílit dobré vztahy mezi oběma partnery z poslední doby.

"Ačkoliv mezi Ruskem a alianací existují na poli bezpečnostní politiky stále velké rozpory, v oblasti boje proti terorismu budou muset úzce spolupracovat. Terorismus se totiž bezprostředně dotýká jak Ruska tak NATO," komentoval vznik protiteroristického týmu politolog Petr Suchy z Fakulty sociální věd Masarykovy univerzity v Brně.

Sergio Vallazio, bývalý zástupce generálního tajemníka NATO, prohlásil, že právě operace proti Talibanu úkazala, jak účinná může být spolupráce mezi Ruskem, zeměmi střední Asie a Severoatlantické aliance.

"Takový vztah je důležitý. Země, které se rozhodly společně bojovat proti teroru, musí mít ale jasnou strategii," konstatoval pro tiskovou agenturu Xinhuanet Sergio Vallazio.

Jak doplnil, důležitou roli ve spolupráci mezi ruským týmem a aliancí bude hrát výměna zpravodajských informací o možném zneužití zbraní hromadného ničení teroristickými organizacemi.

"Samozřejmě půjde o sdílení důležitých informací, ale NATO bude mít určitě zájem ovlivnit chování Ruska, aby neposkytovalo zbraně zemím podporujícím terorismus," doplnil politolog Petr Suchý.

Video