Letoun L-159.

Letoun L-159. | foto: AERO Vodochody a.s.

Poláci mají zájem o L-159, chtějí cvičit s českými piloty

  • 11
Polsko má vážný zájem spolupracovat s Českou republikou při budování nového výcvikového vojenského střediska v Deblinu. Centrum by mělo sloužit k výuce armádních pilotů z Polska, Česka i dalších zemí. Polské ministerstvo obrany nyní zvažuje, že by piloti používali letouny L-159.

Vyplývá to z jednání náměstka ministryně obrany Martina Bartáka s jeho polským protějškem Jackem Kotasem ve Varšavě.

Polské ministerstvo obrany už od roku 2005 uvažuje o vybudování společného výcvikového střediska armádních pilotů v Deblinu.

Ve městě, ležícím zhruba sto kilometrů od metropole Varšavy, sídlí armádní letecká akademie a dvě letecké základny s kompletním zázemím, simulátory a ubytováním pro více než 1500 lidí.

Centrum by v budoucnu mohlo připravovat piloty bojových i transportních letounů a vrtulníků z Polska, České republiky i dalších středoevropských zemí. Zájem už dříve projevilo Slovensko nebo Maďarsko. Společný výcvik by měl být ekonomicky výhodnější, než když každá armáda trénuje své letce sama.

Polské ministerstvo národní obrany přitom projevilo vážný zájem o využití letounů L-159, informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zda česká strana L-159 do centra vloží, nebo zda je Polsko koupí a čeští piloti budou moci v centru cvičit, zatím není jasné. Variant je podle ministerstva obrany několik.

Oba náměstci se během schůzky ve Varšavě dohodli, že experti nyní zpracují k projektu podklady a na přelomu srpna a září obě strany možnosti vyhodnotí.

Ještě v létě má kvůli tomu do České republiky přicestovat zvláštní komise polského ministerstva obrany, která mimo jiné navštíví výrobce letounů, společnost Aero Vodochody.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video