Piloti vrtulníků přežívají v Jeseníkách

  • 1
Armádní piloti vrtulníků z Přerova testují v Jeseníkách své schopnosti, zda dokáží přežít v drsných zimních podmínkách. Během výcviku budou vojáci nocovat ve dvoumetrových závějích nebo viset za padákové popruhy na stromě.

Od pondělka cvičí v Jeseníkách tři osádky vrtulníků z přerovské vrtulníkové základny.

Během týdenního cvičení si ověří své schopnosti, zda dokáží přežít v neznámém terénu například po nouzovém opuštění vrtulníku.

"Takové cvičení musí absolvovat každoročně každý příslušník létajícího personálu," řekl mluvčí přerovské základny Milan Kouřil. Jak dodal, osádky vrtulníků musí být připraveny na situace, kdy například vrtulníku vysadí motor a piloti s padákem přistanou na zcela neznámém území.

"V takových případech musí mít naprosto zakódované v podvědomí, co mají dělat, aby přežili, než je vyzvedne záchranný tým," řekl Kouřil.

Piloti stráví noc ve dvoumetrových závějích, připraví si v přírodě jídlo, naučí se maskovat a nepozorovaně se pohybovat v horském terénu.

23. VRTULNÍKOVÁ ZÁKLADNA

Přerovská základna vrtulníkového letectva byla založena před 65 lety. Piloti se účastnili mírových misí na území Bosny a Hercegoviny. Zásluhy získali i během povodní nejprve na Moravě a pak i v Čechách.
Vrtulníková základna v Přerově je domovským letištěm proslavené tygří letky. Předloni právě
přerovští piloti v soutěži tygřích letek v Portugalsku zvítězili a byli oceněni jako nejlepší tygří letka NATO. Tygří letky přitom platí v zemích aliance za elitu vojenského letectva.

Vojáci budou například i viset za padákové popruhy na stromě ve výšce sedmi metrů.

"Využíváme proto prostředí Jeseníků, kde panují dost extrémní podmínky," konstatoval Kouřil. Piloty podle něj bude školit také specialista záchranné a výsadkové služby a tělovýchovný instruktor.

Jeseníky si armáda pro podobné kurzy přežití vybírá pravidelně. Každoročně tam například cvičí budoucí vojenští piloti z Univerzity obrany v Brně. - více zde

Na přelomu ledna a února pak v drsných horských podmínkách soutěžily v přežití armádní týmy z pěti zemí v extrémním závodě Winter Survival. - více zde

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video