Pobaltské země věří, že se podobně jako středoevropské státy v blízké budoucnosti dočkají oslav vstupu do aliance.

Pobaltské země věří, že se podobně jako středoevropské státy v blízké budoucnosti dočkají oslav vstupu do aliance. | foto: Lubomír Světnička (natoaktual.cz)

NATO chce zlepšit chladné vztahy s Ruskem

Severoatlantická aliance se snaží zlepšit chladné vztahy mezi Ruskem a NATO. Zahájila proto týden propagačních akcí pod názvem NATO-Rusko v roce 2006: co nás spojuje. Cílem této iniciativy je zlepšit obraz aliance v Rusku a obráceně i postoj Ruska k NATO.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer ujistil Rusko, že případné členství bývalých sovětských republik Gruzie a Ukrajiny nebude pro Moskvu žádnou hrozbou.

"Ptáte se, zda vidím Gruzii a Ukrajinu jako členy Severoatlantické aliance, pak odpovídám, že ano. Ale dodávám, že to bude záviset na jejich výkonu," řekl Jaap de Hoop Scheffer z Bruselu během videokonference, která včera týden akcí odstartovala.

Moskva pozoruje snahy prozápadních režimů v Gruzii a na Ukrajině připojit se k NATO s velkou nevolí, protože považuje přibližování NATO ke svým hranicím za hrozbu.
"Rozšíření NATO není vůbec namířeno proti Rusku. Mělo by se to dít a bude se to dít v naprosté průhlednosti," dodal šéf NATO.

Připomněl, že nepříznivý obraz NATO v Rusku se zachoval z dob studené války a že ho udržují proti Západu naladěné kruhy v Moskvě navzdory tomu, že v roce 2002 byla na summitu v Římě vytvořena struktura spolupráce mezi Ruskem a NATO.

"Naším společným strategickým cílem je budovat v Evropě most důvěry a spolupráce mezi Ruskem a NATO," řekl šéf NATO. Připustil, že existují "viditelné rozpory" mezi NATO a Ruskem, a jako příklad uvedl podporu Moskvy běloruskému režimu.

Zástupci aliance, kteří se dnes setkali s vysokými ruskými činiteli, řekli, že jsou si vědomi toho, že se nepodaří během turné po devíti ruských městech změnit okamžitě hluboce zakořeněnou podezřívavost Moskvy vůči alianci pocházející z dob studené války.

"Myslím, že se na to díváme realisticky. Nemůžeme změnit názory tří generací během dvou týdnů," řekl jeden z  představitelů NATO Paul Fritch. Poukázal zároveň na to, že NATO a Rusko už spojily své úsilí v boji proti terorismu, pirátství a přírodním katastrofám.

Turné představitelů NATO, které bude zahrnovat i ruskou enklávu v Pobaltí Kaliningrad, už provázejí malé protestní akce v několika městech.

V Moskvě narušilo zahájení výstavy fotografií nazvané "Rusko-NATO: strategické partnerství" několik příslušníků nacionalistické organizace, kteří vtrhli dovnitř, zmocnili se mikrofonu a začali pokřikovat: "Smrt NATO! NATO nepřítel Ruska! NATO horší než gestapo! Dejte mi granát a já NATO uklidním". Rozdupali i květinovou výzdobu, než se je policii podařilo po čtvrt hodině vyvést.

Vztahy mezi Ruskem, EU a USA v posledních měsících ochladly. Podepsaly se na tom hlasité obavy EU nad ruskou politikou ve vývozu energie a kritika Spojených států, které obvinily Rusko z ústupu od demokracie.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video