Násilí zavírá Balkánu dveře do EU

Ministr zahraničí Srbska a Černé Hory Vuk Draškovič v úterý v Bratislavě vyzval albánské extremisty k zastavení násilí vůči srbské menšině v Kosovu. Upozornil, že takto nelze dojít do Evropské unie, v níž Srbsko a Černá Hora vidí budoucnost.

Drašković dále naznačil, že bude zapotřebí stáhnout žaloby na některé členské země NATO za bombardování v roce 1999, které podaly Srbsko a Černá Hora, Chorvatsko a Bosna a Hercegovina. "Přátelství nelze budovat na základě obvinění," dodal.

Po schůzce se svým slovenským protějškem Eduardem Kukanem připomenul, že během uplynulých pěti let bylo v Kosovu zničeno kolem 40.000 srbských obydlí a desítky pravoslavných klášterů a kostelů. Přibližně 200.000 Srbů bylo z této oblasti vyhnáno.

Šéf diplomacie Srbska a Černé Hory vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo při obnově zničených srbských domů a při návratu srbských uprchlíků do Kosova. "Zabíjením srbských obyvatel a ničením kostelů a budov nelze dojít do Evropy," vzkázal albánským extremistům Drašković.

Kosovo v polovině března zasáhly největší nepokoje od roku 1999, kdy správu nad provincií převzala OSN. Březnové nepokoje si v Kosovu vyžádaly nejméně 28 obětí na životech, 600 zraněných; množství domů lehlo popelem. Začátkem června pak byl v Kosovu při střelbě z projíždějícího auta zabit šestnáctiletý Srb. Policie v této souvislosti zatkla dva kosovské Albánce. Byl to první vážnější incident od poloviny března, kdy Kosovo postihly rozsáhlé nepokoje.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video