Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

  20:30
Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a přivolává na pomoc české spolubojovníky s další těžkou technikou. Návrší se během chvíle halí do hustého dýmu, když na něj pálí tanky, obrněnce i minomety. Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku takto vrcholí jeden z dílčích scénářů společného aliančního cvičení Immediate Response 2024.

Kvůli němu do Česka přes oceán velmi rychle přicestovalo na 800 příslušníků americké Národní gardy ze Západní Virginie. Letecky, pár dní předem a doslova „nalehko“.

Techniku včetně obrněnců M2 Bradley nebo transportérů M113 už měli ve výcvikovém prostoru připravenou předem z takzvaných předsunutých skladů v Německu.

Podle šéfa Velitelství pro operace Václava Vlčka jde historicky asi o největší společné cvičení s americkou armádou. Kromě osmi stovek amerických vojáků se manévrů účastní na 350 českých vojáků ze 7. mechanizované brigády.

Námětem je podle generála Vlčka nasazení početných amerických sil v Evropě v případě ohrožení. „Učíme se, jak síly integrovat, jak provést nějaký součinnostní výcvik a pokračovat dál,“ uvedl s tím, že do budoucna počítá velení i americká strana s ještě masivnějšími společnými cvičeními.

Přípravy na to současné začaly už v lednu. Přesuny americké techniky probíhaly v březnu a v dubnu. Společně s českými vojáky budou Američané operovat na Libavé až do 18. května.

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

Do jednoho z dílčích scénářů při dobývání návrší na Velké Střelné se dnes zapojilo asi 200 vojáků obou armád. Američané připouštějí, že se od českých vojáků učí jiný způsob boje. „Americké síly mají velmi specifický způsob boje, ale není to jediný možný způsob. Od českých vojáků se učíme jiné způsoby jak manévrovat a kombinovat proti nepříteli,“ konstatoval generál Wesley „Dale“ Murray, zástupce velitele pro podporu americké 29. pěší divize.

Cvičení jako to na Libavé podle něj ukazuje schopnost spojenců z NATO se integrovat do funkční jednotky. „Společně jsme silnější. Každým dnem, kdy děláme něco, jako je toto, je pravděpodobnější, že odradíme každou hrozbu vůči spojencům. Pro americké síly je to sem dlouhá cesta z USA, ale určitě jsme se nasazením do ČR hodně naučili,“ uvedl Murray.

Podle velitele nasazeného amerického praporu Kevina Hoffmana testují američtí příslušníci během cvičení nejen samotný přesun, ale i schopnost vzájemné spolupráce a logistického zajištění. „Cvičení nám dává příležitost vyzkoušel přesun přes oceán a operovat s jednotkami, se kterými se normálně nepotkáme. Čím více společně cvičíme, tím lepší jsme,“ dodal.

Cvičení je součástí největších manévrů americké armády v Evropě za poslední dekády pod názvem DEFENDER 24, kterých se účastní přes 17 tisíc amerických a 23 tisíc spojeneckých vojáků z dvaceti aliančních a partnerských zemí. Má prověřit rychlé nasazení amerických sil přes oceán v případě ohrožení některého ze spojenců.

Podle zástupce velitele 7. mechanizované brigády Miroslava Vybíhala je cvičené nasazení amerických sil důležité k ověření interoperability, především schopnosti komunikačně propojit techniku a společně operovat. „Nejde jen o jazyk, ale například o technologie radiostanic, které už vlastně máme stejné jako Američané,“ řekl Vybíhal.

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

Na společné cvičení se na Libavou přijel podívat také americký velvyslanec Bijan Sabet. „Spolupráce zemí ČR a USA nikdy nebyla silnější. To, co dnes vidíte, je toho příkladem,“ prohlásil. Jak podotkl, obě země staví na loni uzavřené americko-české dohody o obranné spolupráci. „Naše armády mohou trénovat a cvičit společně. Posilování interoperability posiluje celou alianci NATO,“ dodal.

Generál Murray připomněl, že americká 29. divize má ve vztahu k Evropě velmi bohatou historickou tradici. „V roce 1917 jsme přišli do Evropy osvobozovat Francii. Zpátky jsme se vrátili 6. června 1944 znovu osvobozovat Francii a poté v roce 2010 jako mírové jednotky v Bosně. Dnes jsme rádi, že můžeme v českými vojáky zajišťovat, abychom všichni zůstali svobodní,“ dodal generál Murray.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Z novel o televizních poplatcích zmizí povinnost hlásit uživatele internetu

18. června 2024  9:25

Ministerstvo kultury odstraní z mediálních novel povinnost firem hlásit České televizi a Českému...

Požár stodoly na Rychnovsku přeskočil na sousední dům, při zásahu se zranil hasič

18. června 2024  9:15

Požár stodoly a střechy přilehlého obytného domu v Pěčíně na Rychnovsku v noci na pondělí způsobil...

Výborný: Jurečka by měl ministrem zůstat, v krajích i Senátu chceme posílit

18. června 2024

Premium Lidovci v eurovolbách své dva mandáty neobhájili. Pokud jejich předseda Marian Jurečka dodrží svůj...

Kadyrov má slabost pro školačky, malé konkubíny mu rodí děti

18. června 2024  8:54

Ramzan Kadyrov si udržuje rozsáhlý harém a milenky si často hledá i mezi školačkami a studentkami....

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...