Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Portugalsko vybralo letouny F-35. Doplní je drony a lehké útočné stroje

  11:11
Portugalsko může být v budoucnu patnáctou zemí NATO, která na obranu země pořídí americké letouny 5. generace F-35. Vyplývá to z oficiálního doporučení velení portugalských vzdušných sil, které letoun označilo za nejvhodnější náhradu za stroje F-16.
DNY NATO 2023: F-35 Lightning II je letoun páté generace, o jehož nákupu...

DNY NATO 2023: F-35 Lightning II je letoun páté generace, o jehož nákupu vyjednává i ČR. Na mošnově je v dynamické ukázce představila pilotka Kristin „Beo“ Wolfe. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Portugalsko doposud nijak nevystupovalo jako možný zájemce o nejnovější americké stroje F-35. Portugalské vzdušné síly mají doposud ve výzbroji 27 stárnoucích letounů F-16AM/BM a velmi úzké historické vazby s Brazílií zavdávaly ke spekulacím, že by země mohla americké stroje nahradit letouny JAS-39 Gripen nové generace s označením E/F ze Švédska.

Právě ty totiž před časem Brazílie pořídila a jejich výrobce Saab navázal obchodní vazby s brazilským leteckým výrobcem Embraer, jehož transportní letouny Lisabon pro armádu objednal.

Místo toho ale šéf portugalského letectva João Alves (CEFMA) před pár dny odhalil přepracovaný plán modernizace vzdušných sil. Projekt pojmenovaný jako „Air Force 5.3“ počítá s tím, že by se portugalské letectvo v budoucnu mělo spoléhat na nadzvukové letouny F-35.

„F-35 se zdá být vhodným letounem, které v budoucnu nahradí současné F-16, protože evropské partnerské země přešly z F-16 na F-35,“ oznámil Alves během expertní vojenské konference v Lisabonu.

Kromě letounů F-35 projekt modernizace portugalských vzdušných sil počítá s pořízením bezpilotních strojů střední kategorie schopných nést výzbroj a lehkých bojových letounů.

Zatímco u bezpilotních hovoří velení portugalského letectva o amerických strojích MQ-9 SkyGuardian, které by výrazně posílily schopnost hlídkování nad mořem, z lehkých útočných strojů se hovoří o turbovrtulových strojích A-29N „Super Tucano“ od brazilského Embraeru.

Portugalsko by se tak v případě politického rozhodnutí mohlo stát patnáctou zemí NATO, kde letouny 5. generace F-35 budou sloužit. Americký výrobce Lockheed Martin v tomto ohledu zažívá výjimečný rok. Pro stroje se totiž kromě České republiky rozhodly letos také Řecko (20 strojů) a Rumunsko (až 48).

Uživatelé letounu F-35

Vojenské doporučení nyní musí vyhodnotit portugalská vláda. Posuzovat bude náklady na pořízení zřejmě 24 letounů, předpokládanou délku jejich služby, možné termíny přezbrojení a také případnou účast portugalského obranného průmyslu na zakázce.

Vzhledem k tomu, že nákup nových bojových letadel nebyl zahrnut v nejnovější verzi portugalského zákona o vojenském plánování pro období 2023-2034 z letošního března, případné rozhodnutí lze očekávat zřejmě až v roce 2027, kdy má být plánovací zákon revidován. A samotná akvizice pak v roce 2030.

Současný schválený portugalský plán, který stanovuje hlavní akvizice v oblasti obrany a dlouhodobé výdaje na národní obranu, totiž možné pořízení letounů F-35 a nahrazení strojů F-16 nezmiňuje.

Prvních 12 letounů F-35 vyrobí v Itálii, oznámil Pavel. Závod osobně navštíví

A pochopitelně také nepočítá s finančními zdroji na takovou akvizici. Zhruba 6 miliard dolarů má Lisabon podle tohoto plánu vyčleněno na osm velkých projektů včetně letounů pro blízkou leteckou podporu, transportní stroje Embraer KC-390 nebo hlídkové lodě.

A případný nákup 24 nových amerických letounů F-35 by podobně jako v případě České republiky přesáhl částku 6 miliard dolarů.

Česko chce nakoupit 24 letounů za v přepočtu 106 miliard korun a dalších 44 miliard bude stát infrastruktura a příprava jejich provozu v ČR.

27. září 2023

Kanada potvrdila celkové náklady

Relativně jasno ohledně nákladů na přezbrojení svého letectva už má Kanada, která objednala hned 88 letounů F-35. Za pořízení a provoz flotily nejméně po dobu třiceti let zaplatí dohromady 73,9 miliardy dolarů. V přepočtu tedy závratných 1,6 bilionu korun. Vyplývá to z nedávno zveřejněné nezávislé analýzy parlamentního rozpočtového experta Yvese Girouxa.

Potvrzují se tak odhady, které před rokem zveřejnila kanadská vláda při rozhodnutí o pořízení těchto strojů. Takzvaná „Girouxova zpráva“ konstatuje, že akviziční fáze vyjde na zhruba 19,8 miliardy dolarů (444 miliardy korun).

Z toho nákup samotných 88 letounů bude stát 10,7 miliardy dolarů (240 miliard korun), munice 2,1 miliardy (47 miliard korun) a infrastruktura, výcvik a další vybavení pak 5,9 miliardy (133 miliard korun).

Stroje F-35 mají v kanadském Královském letectvu kompletně nahradit stárnoucí letouny CF-118 (F/A-18 Hornet). První čtyři nové letouny má výrobce Lockheed Martin dodat v roce 2026 a posledních 18 strojů pak v roce 2032.

Udržení stávající flotily do dodání posledních kusů F-35 přitom vyjde kanadskou vládu na další stovky milionů dolarů a „hornety“ už budou mít v té době za sebou půlstoletí služby.

Zpráva nepočítá s tím, že Kanada jako jeden z původních partnerů projektu F-35 už v letech 2010 až 2022 investovala do jeho vývoje zhruba 500 milionů dolarů.

Kanada přezbrojí. Pořídí 88 stíhaček F-35 za více jak 420 miliard

Dřívější konzervativní vláda se nejprve v roce 2010 zavázala k nákupu 65 letounů F-35 bez soutěže, ale kvůli obavám z rostoucích nákladů a schopností letounu objednávku pozastavila. Liberálové pak v roce 2015 oznámili, že F-35 země nekoupí a pro nahrazení flotily CF-18 vyhlásí veřejnou soutěž. V roce 2019 pak vláda začala s výběrem a letos lednu se rozhodla pro F-35.

V novém výběru bylo původně pět výrobců s pěti různými stroji. Svou nabídku ale posléze stáhli evropský Airbus se strojem Eurofighter Typhoon a předtím také francouzský Dassault, který nabízel letoun Rafale.

Zůstávali pak tři – švédský Saab nabízel nejnovější verzi stroje Gripen E, americký Boeing s poslední modifikaci letounů F/A-18 Super Hornet a americký Lockheed Martin s letounem F-35.

Favoritem byl stroj F-35 a to hned z několika důvodů. Předně kanadské firmy díky členství země v programu už získaly zakázky na dodávky různých dílů do F-35 za více než 1,3 miliardy dolarů. A klíčovou podmínkou pak bylo, že nový bojový stroj musel být předem prokazatelně plně integrovatelný do americko-kanadského systému protivzdušné obrany NORAD.

Španělsko couvá

Naopak Španělsko, které původně svůj zájem o F-35 deklarovalo, nyní od plánu zatím upouští a chce se zaměřit na letouny Eurofighter, které provozuje a podílí se na jejich výrobě, a v budoucnu také zřejmě na projekt evropského letounu 6. generace FCAS.

O Madridu se přitom dosud hovořilo jasném budoucím zákazníkovi, který bude muset řešit náhradu za stárnoucí stroje EF-18 Hornet a především za palubní letouny AV-8B Harrier II. na svém jediném letadlovém nosiči - výsadkovém plavidle Juan Carlos I.

12. listopadu 2022

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...