Bush volá po silné alianci

  • 5
Krakov - Přes rozpory uvnitř NATO a nesouhlas některých aliančních partnerů kvůli ozbrojené intervenci v Iráku zůstávají Spojené státy naprosto oddány myšlence 'silné Severoatlantické aliance'. Při návštěvě polského Krakova to prohlásil americký prezident George Bush.

"Jen silná a jednotná aliance může zajistit naši bezpečnost, svobodu a podílet se udržování míru ve světě," řekl Bush na nádvoří krakovského hradu v projevu, který sám označil za další krok k uklidnění vztahů mezi Evropou a USA, otřesených kvůli válce v Iráku.

Bush přijel o víkendu na návštěvu Polska, především kvůli oficiálnímu poděkování Varšavě za přímou vojeskou účast a podporu ve válce proti iráckému režimu Sadáma Husajna.

Americký prezident uvedl, že každá země stála "před těžkým rozhodnutím, zda souhlasit s použitím vojenské síly k nastolení míru v Iráku".

Diskuze o použití síly či její kritika patří ke zdravým principům, ačkoliv alianční spojence rozdělila, poznamenal Bush především ke dvěma zemím - Francii a Německu, které patřily mezi největší odpůrce ozbrojeného svržení Husajnova režimu.

"Naše aliance svobody dnes čelí novému nepříteli, smrtelné kombinaci teroristických skupin a zločinců, kteří chtějí získat zbraně hromadného ničení," konstatoval Bush a vyzval všechny alianční partnery ke společné obraně svobodného světa.

Americký prezident v projevu rovněž upozornil, že by evropské země měly více investovat do obrany. Evropa podle něj musí překlenout propast, která dělí evropské armády od americké. "NATO musí být připraveno utkat se s hrozbami naší doby," prohlásil Bush s tím, že aliance by v budoucnu měla hrát daleko větší roli při ochraně míru ve světě.

Jak dodal, zasáhnout musí umět NATO i za hranicemi své obvyklé evropské působnosti, tak jako v případě připravovaného převzetí mírové mise v Afghánistánu.

natoaktual.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video