Bush: V Iráku zůstaneme, dokud je třeba

  • 2
Prezident USA George Bush potvrdil v noci na středu předání politické moci Iráčanům do 30.června podle původního plánu. Dodal, že americké jednotky v Iráku zůstanou, aby chránily zemi a novou vládu před vnější agresí a vnitřní podvratnou činností.

"30.června bude irácká svrchovanost předána do iráckých rukou," řekl Bush v expozé na tiskové konferenci v Bílém domě, která se koná ve chvílích, kdy se odehrávají boje mezi povstalci a americkými jednotkami a místními iráckými silami v okolí Fallúdži.

"Chceme nezávislý, svobodný a bezpečný Irák," řekl Bush s tím, že je nutné demonstrovat důvěru ve schopnosti iráckého lidu spravovat si své věci sám. Vyhnul se však odpovědi, komu se bude moc 30.června předávat.

Někteří komentátoři upozorňují, že půjde o orgán, který byl jmenován a nebyl nikým zvolen.

Prezident uvedl, že Spojené státy navážou s Irákem diplomatické styky a vyšlou do Bagdádu svého velvyslance.

Bush obhajoval invazi do Iráku jako způsob odstranění nebezpečného režimu Saddáma Husajna a nastolení demokracie v muslimské zemi, což bude mít vliv na okolní státy blízkovýchodního regionu. Zdůraznil opakovaně, že jde o historickou příležitost, jak změnit v této oblasti a ve světě věci k lepšímu.

Podle Bushe v Iráku nyní nejde o "lidové povstání", nýbrž o boj, který vedou zbytky svrženého režimu spolu s islámskými radikály a teroristy z jiných zemí a na jihu radikální šíité pod vedením Muktady Sadra. "Chtějí, abychom odešli," řekl Bush s tím, že Spojené státy v Iráku zůstanou tak dlouho, jak bude zapotřebí.

Dodal, že vyšle do Iráku další jednotky a dodá další zdroje, pokud o to místní američtí velitelé požádají.

Podle amerického tisku se zpočátku Bushova administrativa stavěla k posilování jednotek negativně. Nynější těžké boje kolem středoirácké Fallúdže s desítkami mrtvých amerických vojáků a iráckých civilistů ukazují, jak křehká je stále bezpečnostní situace v této arabské zemi.

Prezident příkře odmítl srovnání nynějšího vývoje v Iráku s vietnamskou válkou. "Analogie je falešná," řekl Bush a dodal, že vysílá špatné poselství americkým jednotkám a také nepříteli.

Bush vysvětlil, že úsilí v Iráku má mezinárodní charakter a ocenil oběti, které tam přinášejí vojáci a lidé z jiných států. Dodal, že by rád viděl větší zapojení OSN a případně i novou rezoluci světové organizace, aby se do rekonstrukce Iráku zapojily další státy. NATO se bude moci zapojit například do ochrany iráckých hranic.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video