Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek)

Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Petice brněnských iniciativ žádá odvolání devíti členů Rady ČT

  • 21
Petici za odvolání devíti ze 14 členů Rady České televize ve čtvrtek odeslali její autoři z iniciativy Stojím za ČT a Společně Brno do Sněmovny. Oznámili to novinářům při zahájení výstavy Televizi lidem, NE stranám na Malinovského náměstí v Brně. Výstavu připravil spolek Milion chvilek, který petici podporuje.

„Každé zasedání Rady ČT eskaluje situaci, občané jsou svědky mocenské šikany, manipulace, zastrašování, lží části Rady ČT, krytých částí politické reprezentace. Tyto cílené a účelové kroky vedou před nadcházejícími volbami k rozvratu televize veřejné služby. Tomu jako občané nehodláme přihlížet,“ uvedl za iniciativu Stojím za ČT Vojtěch Vašák. 

Petici podle autorů podepsalo přes 21 tisíc lidí včetně řady veřejně známých osobností, dalším spoluautorem je brněnský režisér Břetislav Rychlík.

Rada ČT nebyla spokojená s dozorčí komisí, a proto ji odvolala

Podle petice by měli být odvoláni Hana Lipovská, Pavel Matocha, Daniel Váňa, Jiří Kratochvíl, Jiří Šlégr, Vladimír Karmazín, Roman Bradáč, Lubomír Veselý a Pavel Kysilka. Podle autorů petice se dopustili porušení zákona, když hlasovali pro sesazení dozorčí komise Rady ČT.

„Jsme přesvědčeni, že radní porušením zákona závažným způsobem narušili důstojnost funkce člena Rady a současně zpochybnili její nezávislost,“ doplnil Vašák. 

Lipovská obvinila ředitele ČT ze střetu zájmů. Na zasedání přivedla policii

Autoři kritizují radní Hanu Lipovskou a uvádějí, že jako členka správní rady Institutu svobody a demokracie je podle zákona ve střetu zájmů, protože z titulu členky rady nesmí podle zákona vystupovat ve prospěch skupinových zájmů.

Odbory ČT vyhlásily stávku

Tisková konference doprovázela otevření výstavy, která s Českou televizí souvisí. Prostřednictvím fotografií Evžena Janouška, Jana Fišera a Vratislava Hůrky připomíná krizi v České televizi z roku 2000. Fotografie a průvodní texty na panelech pod širým nebem připomínají vypjatou atmosféru na Kavčích horách a následné protesty.

Milion chvilek vnímá události televizní krize jako jeden z nejvýznamnějších milníků českých porevolučních dějin a jako ukázku síly občanské společnosti, kterou je třeba stále připomínat,“ uvedla mluvčí Společně Brno a Milionu chvilek Hana Strašáková. Panely s výstavou zůstanou na Malinovského náměstí do 21. dubna.

,

Video