Premiér Andrej Babiš (vpravo) přichází s novým ministrem Romanem Prymulou do...

Premiér Andrej Babiš (vpravo) přichází s novým ministrem Romanem Prymulou do budovy ministerstva zdravotnicví. (22. září 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Newton Media: Prymula po návratu na ministerstvo v médiích zastínil Babiše

  • 5
O novém ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi se v médiích první týden po nástupu do funkce psalo víc než o premiérovi Andreji Babišovi. Zatímco Prymulu zmiňuje 4921 článků, Babiše, který dosud v médiích kraloval, uvádí 4469 textů. Vyplývá to z analýzy Newton Media.

Podle analýzy využívající tak zvanou technologii entit se o Prymulovi psalo čtyřikrát víc než o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi a dvakrát častěji v porovnání s odcházejícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

„Ve významném počtu článků komentujících nástup Romana Prymuly do funkce ministra zdravotnictví se psalo o tom, že z vedení Fakultní nemocnice Hradec Králové musel v roce 2016 odejít kvůli střetu zájmů. Po nástupu byl často zmiňován v souvislosti s kritikou ze strany Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků, když zavedl povinné uzavření restaurací ve 22 hodin. Řada článků také potvrzuje, že si popudil pedagogy výzvou, ať ředitelé vyplýtvají jeden z pěti ředitelských dnů na 25. září,“ popsal analytik Newtonu Daniel Weidenhoffer.

Na sociálních sítích jako je Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, diskusních fórech nebo v rámci blogů se Roman Prymula v souvislosti s koronavirem ještě týden před jmenováním ministrem objevil ve 24 515 příspěvcích, po nástupu do funkce to pak bylo 174 509 příspěvků. 

O Adamovi Vojtěchovi se před rezignací píše v 26 396 zmínkách, zatímco po ní se počet téměř zdvojnásobil na 51 211 příspěvků.

Adam Vojtěch v sociálních médiích byl před svou rezignací pod silným tlakem ze strany veřejnosti, médií, a nakonec i premiéra Babiše, byl velmi často kritizovaný a zesměšňovaný. Po jeho konci lidé spíše vyzdvihují jeho přínosy. 

Naopak se zdá, že Prymula pravděpodobně nebude oblíbený. Očekávalo se, že bude vystupovat jasněji a omezí se chaos, který panuje. To se ale neděje a podle reakcí se zdá, že spíše přilévá olej do ohně.


Video