Žena čte výtisk vatikánských novin L'Osservatore Romano (27. 4. 2014).

Žena čte výtisk vatikánských novin L'Osservatore Romano (27. 4. 2014). | foto: Max Rossi, Reuters

Kvůli koronaviru ruší vatikánský deník tištěné vydání a přesouvá se na web

  • 0
Vatikánský deník L’Osservatore Romano pozastavil kvůli koronavirové epidemii dočasně tištěné vydání. Stalo se tak teprve potřetí za jeho téměř 160letou historii. Deník bude dál přinášet informace v internetové verzi.

Na papíře bude vycházet jen deset výtisků. Jeden bude dostávat papež František a další budou pro jeho předchůdce Benedikta, několik dalších vysokých hodnostářů a pro archivování. Informovala o tom agentura Reuters.

„Museli jsme zastavit tištěné vydání především proto, že tiskaři ani distributoři nemohou zajistit své služby za bezpečných podmínek vzhledem k omezení volného pohybu v Itálii a ve Vatikánu,“ vysvětlil agentuře Reuters šéf deníku L’Osservatore Romano Andrea Monda. 

Dodal, že většina ze šesti desítek zaměstnanců deníku, včetně 20 novinářů, bude pokračovat v práci z domova. Deník má nyní náklad asi pět tisíc výtisků.

Deník L’Osservatore Romano byl založen v roce 1861 a od té doby nevyšel jen dvakrát. Poprvé to podle Mondy bylo v září 1870, kdy italské jednotky dobyly v rámci boje za sjednocení Itálie Řím a obsadily Vatikán, a v roce 1919 kvůli dělnickým nepokojům a problémům po první světové válce.

,

Video