(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Příspěvky na domácí péči o těžce a nejvíce postižené se zvýší o několik tisíc

  • 25
Senát schválil ve čtvrtek novelu zákona o sociálních službách. Chybí už jen podpis prezidenta. Příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením, kteří se sami neobléknou ani nenajedí, vzroste o šest tisíc korun na 19 200 korun. Navýšen bude i příspěvek na péči o těžce postižené, a to z 9 900 na 13 900 korun u dětí a z 8 800 na 12 800 korun u dospělých.

„Populace stárne a personální i lůžkové kapacity pobytových sociálních služeb již pomalu nestačí pokrýt poptávku. Navýšením příspěvku podpoříme právě ty neformální pečovatele, kteří 24 hodin denně a 7 dní v týdnu pečují doma o nejsložitější a nejtěžší případy ve třetím a čtvrtém stupni závislosti,“ sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Zvýšení má státní rozpočet stát 4,7 miliardy korun ročně. Maláčová na to slíbila použít úspory na dávkách v hmotné nouzi. Celkové náklady při současné výši příspěvků jsou zhruba 24,3 miliardy korun.

Horní komora odsouhlasila sněmovní verzi své novely, v níž původně navrhovala jen zvýšení příspěvku u nejvíce postižených. Sněmovní doplnění má zajistit, že příspěvky pro postižené ve dvou nejvyšších stupních nebudou tolik rozdílné vzhledem k tomu, že ani míra postižení se nemusí příliš lišit.

Příspěvek na domácí péči pro lidi v nejtěžším čtvrtém stupni postižení, kteří jsou zcela závislí na pomoci druhých, by se měl zvýšit patrně od počátku března. „Zákon pomůže 85 tisícům lidí, kteří žijí na hranici chudoby. Tento návrh jim z ní usnadní cestu ven,“ uvedla Maláčová.

Za poskytnutí terénních sociálních služeb nyní lidé platí 130 korun za hodinu. Ze současného příspěvku tak zaplatí podle senátorů tři a čtvrt hodiny péče denně. Jeho navýšení jim podle nich umožní využít o půldruhé hodiny více.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video