Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Falešní zubaři s rumunskými diplomy. Je to problém i v Česku, říká Šmucler

  18:00
Zahraniční média o víkendu upozornila na skandál v Belgii, kde řeší falešné diplomy zubařů z rumunských škol. Něco podobného přitom zná i Česko. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler pro iDNES.cz řekl, že v Česku se setkal i s uznanými diplomy „lékařů“ z univerzit, které přitom vůbec neexistují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Rumunský server Adevarul.ro v sobotu upozornil na skandál v Belgii. Podle serveru totiž právě tam měli léčit zubaři s pochybně získanými tituly z Rumunska. Podle médií některé rumunské školy tituly prodávají. Jenže údajní absolventi nemají prakticky téměř žádné znalosti o zubním lékařství.

„Za posledních pět let došlo v Belgii k několika trestným činům souvisejícím se zahraničními zubními lékaři. Podle Vlámské profesní asociace zubních lékařů problém pochází zejména ze soukromých škol v Rumunsku, kde si lidé diplomy jednoduše koupí,“ uvedla belgická publikace 7sur7.be .

V Rumunsku vzniklo hodně škol

Zahraniční web současně poukázal na to, že téměř polovina nových zubařů, kteří začínají pracovat v Belgii, tak činí se zahraničním diplomem, především z Rumunska. Belgické ministerstvo zdravotnictví chce nyní po Rumunsku vysvětlení.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler potvrdil, že jde o problém i v Česku. „Zrovna jsem byl na zasedání, kde jsme to řešili. V Rumunsku totiž vzniklo strašně rychle tolik škol, že nemají ani učitele. Některé se sice snaží být poctivé a lidé je skutečně i absolvují, ale znalosti stejně nemají,“ komentoval pro iDNES.cz Šmucler.

Podle jeho slov po rychlém založení škol nyní Rumunsko nemá dostatek profesorů a docentů, kteří by učili. Druhou věcí podle něj je, že v některých zemích se pravost diplomů příliš nekontroluje a někdo si ho prostě jenom vytiskne.

Selhal stát nebo pojišťovny? Přes milion lidí v Česku nemá svého zubaře

„V České republice jsme se setkali s tím, že tady byly uznané i diplomy ze škol, které vůbec neexistují,“ přiblížil situaci šéf komory. Zná také i případy, kdy absolvent školy, ze které má diplom, do ní nikdy nechodil.

Kamenem úrazu je v Česku podle Šmuclera způsob ověřování zahraničních diplomů. Zahraniční absolvent donese na úřad přeložený dokument o absolvování své školy. „Tam mu řeknou, kolik má mít absolvováno jakých hodin, aby mu vzdělání uznali. A když mu něco chybí, objeví se třeba za týden a najednou ty hodiny má,“ popsal praxi Šmucler.

„Myslím, že nedostudoval ani základní školu“

„Někdo vám řekne, že absolvoval školu ve střední Asii. Doloží to papírem psaným azbukou nebo arabským písmem, přidá k tomu úřední překlad. Úřad zkontroluje, zda počet hodin odpovídá evropským normám, ale jestli ten člověk opravdu studoval a jestli vůbec ta škola existuje, to už nikoho nezajímá. A v těchto zemích to vědí,“ varuje prezident zubařů.

„Absolvent“ tak odchází s patřičnými razítky. Do praxe se ale nedostane, narazí totiž u povinné zkoušky. „Jenže když ho z ní vyhodíme, to je pak strašný křik v novinách, že nechceme dovolit, aby sem přišli lékaři z ciziny. Nedávno jsme vyhodili studenta, který říkal, že krvinky tvoří devadesát procent obsahu krve. Myslím si, že ten člověk nedostudoval ani základní školu. Měl samozřejmě úřední papír. Z ciziny,“ přidal další příklad.

I léčba rovnátky má svá rizika, hodně lidí si to neuvědomuje, říká ortodontistka

Šmucler poukázal na problém, že nikdo z těch, kdo mají na starost ověřování zahraničních diplomů, nezkoumá, zda vydávající univerzity vůbec existují. „My se jich vždycky ptáme proč. A dozvíme se, že je to prý těžké a složité. Jenže by to někdo dělat měl,“ pokračoval šéf komory.

Když podle něj jeho student absolvuje v Praze a chce jít do Anglie, musí mu napsat velmi podrobnou zprávu, než ho tam zaměstnají. „Musí obsahovat, jak se chová k pacientům, ručím za to svou hlavou,“ poukázal na příklad jiné praxe.

Ověřovat má komora

Problém podle něj také je, že diplomy, které stát uznal, nikdo zubařské komoře nehlásí. „My se to dozvíme, až když se daný lékař přihlásí na zkoušku. Přitom si tu může někdo jenom nechat ověřit diplom, jakožto v rámci EU, a pak v Česku lékaře nedělat a léčit v jiné zemi,“ pokračoval Šmucler.

Podle něj je nutné, aby diplomy ověřovala komora, která má kontakty. „Aby to bylo v Česku jako v Německu či Rakousku. Tedy, že tohle všechno ověří komora, která je toho schopná. Jenže u nás to dělají nějací úředníci, kteří toho nejsou schopni,“ doplnil s tím, že v minulých letech velmi vysoký počet lidí následně neprošel zkouškami.

Přemrštěné ceny u zubařů? Jsme na tom pořád lépe než okolní země, říká ekonom

Uznání zahraničního diplomu tak podle šéfa českých zubařů v tuzemsku vůbec nic neznamená.

„Zda je ten papír pravý, nikoho nezajímá. Kdybych chtěl, udělám si neurochirurgii či kardiochirurgii, nechám si ji napsat v arabštině, přinesu to sem a když budu odpovídat normám, tak budu prostě kardiochirurg. Na sál mě v Česku nepustí, ale získám titul. Je to šílené, ale je to tak,“ uzavřel extrémním příkladem Šmucler.

Podvod na fotbalovém turnaji lékařů

Mluvčí České lékařské komory Michal Sojka pro iDNES.cz uvedl, že se falešné diplomy v Česku objeví. Současně však zdůraznil, že se jedná o jednotky případů. „Není to nějaké velké množství. Pokud jsme nějaký případ zjistili, tak jsem jej předali orgánům činným v trestním řízení,“ řekl Sojka.

Rovněž přiznal, že komora se již také setkala s případem, kdy se pouze někdo za doktora vydával, aniž by měl diplom. Daný případ však podle Sojky policie odložila.

„Další věc, možná trochu veselá. Lékaři mají mistrovství světa ve fotbale. Koná se každý rok. Před několika lety se konalo u nás v Praze. Ve stanovách mistrovství však je, že pokud má protivník pocit, že hráč z druhého týmu je velmi dobrý a nemusel by být lékař, tak se přezkouší. Myslím, že to byli Rusové a Kazaši, kteří měli skvělého fotbalistu, kteří měli falešné diplomy,“ uvedl na příkladu Sojka.

Právě na daném mistrovství se v jednom případě zjistilo, že jeden z hráčů se vydával za rentgenologa. „Přezkoušel se ze snímků, na což má druhá strana právo a neprošel,“ pokračoval Sojka s tím, že v některých postkomunistických zemích lze diplom koupit.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...