Zlíňané se vozili historickým trolejbusem s vlečkou

Už tradičně hojný zájem projevili v sobotu obyvatelé Zlína o den otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Mohli si prohlédnout téměř celou vozovnu včetně dílen s vozidly v různém stadiu generální opravy.

Snad nejvíce lidí se točilo kolem historického trolejbusu 8Tr s vlečkou Karosa B40. „Tak jsme jezdili do školy - kolik už je to desetiletí? Vlečka měla sice trochu jinak uspořádaná sedadla, ale házelo to v ní přesně tak jako nyní,“ poučovala jedna z cestujících svého potomka. Trolejbus s vlečkou jezdil po celý den přes Zlín na mimořádné lince od sportovní haly po Dlouhé do vozovny dopravního podniku. Zastavoval na všech zastávkách a cestující v něm nemuseli platit žádné jízdné.

Trolejbus s vlečkou zapůjčil do Zlína i s řidiči Dopravní podnik Ostrava. „Jede se s tím docela dobře, ale rozdíl proti současným trolejbusům už je velký. Řízení bez hydrauliky - otáčení volantu vyžaduje větší sílu v rukou. Není automatická regulace rozjezdu, jednotlivé stupně se musí vyšlapávat, aby vůz nejel trhaně. Chybí řada bezpečnostních prvků. Musíme být víc opatrní,“ popsal svou zkušenost řidič Kamil Bárta.

Lidé se mohli v sobotu povozit po Zlíně také starým trolejbusem 9Tr, který je majetkem zlínského dopravního podniku, a rovněž historickým autobusem RTO, který přijel pro změnu z Pardubic.

Při dni otevřených dveří v sobotu 4. června se mohli cestující ve Zlíně povozit historickým trolejbusem 8Tr, který zapůjčil Dopravní podnik Ostrava. Největší zájem byl o jízdu ve vlečce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video