Nový senátor Tomáš Goláň

Nový senátor Tomáš Goláň | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Čubu v Senátu nahradí Goláň, hlasovat přišlo jen deset procent voličů

  • 149
Novým senátorem za obvod Zlín se stal daňový poradce Tomáš Goláň (Senátor 21). Nahradí Františka Čubu, který rezignoval. Nový senátor bude v Senátu jen do podzimu 2020. Goláň vyhrál s 53,78 procenty nad Michaelou Blahovou kandidující za lidovce. Volební účast byla lehce nad deset procent.

„Je pro mě fantastický volební výsledek. Přijímám ho s velkou pokorou, je pro mě obrovský závazek. Mám na to sice jenom dva roky, ale budu dělat vše proto, abych voliče nezklamal,“ řekl iDNES.cz Tomáš Goláň.

Poděkoval voličům, svému týmu i protikandidátce Michaele Blahové, u které ocenil, že nebyla nijak kontroverzní. Svým voličům poděkovala i Blahová, která pogratulovala vítězi. „Panu Goláňovi přeji hodně úspěchů a věřím, že bude dobře reprezentovat Zlínsko,“ dodala.

Tomáš Goláň

  • nestraník za hnutí Senátor 21 s podporou Pirátů
  • daňový expert a poradce
  • kritik Finanční správy
  • ostře vystupoval proti EET
  • byl zastupitelem obce Lhota u Vsetína

Pro krajskou radní Bláhovou se dle jejích slov nic nemění. „Dál budu věnovat se sociální oblasti. S touto problematikou se na mě lidé stále obracejí a já se jim nadále budu snažit vyhovět,“ řekla iDNES.cz. pracovat, 

Goláň získal 5 991 hlasů, jeho soupeřka 5 148 hlasů. Podle Českého statistického úřadu přišlo k volbám ve 147 okrscích 10,40 procenta oprávněných voličů. Výsledky voleb ČSÚ v pondělí předloží Státní volební komisi. 

Zatímco řádné senátní volby se obvykle konají souběžně s krajskými nebo obecními volbami, což většinou přiměje voliče hlasovat v obou, doplňovací senátní volby jsou samostatné. Odborníci proto velmi nízkou volební účast očekávali.

O mandát senátora mělo zájem dohromady devět kandidátů. Krajská radní Michaela Blahová, kterou nominovali lidovci, získala v prvním kole 24,18 procenta hlasů a její soupeř Tomáš Goláň z hnutí Senátor 21 celkem 18,99 procenta.obecními volbami, což většinou přiměje voliče hlasovat v obou, doplňovací senátní volby jsou samostatné. Odborníci proto velmi nízkou volební účast očekávali.

Volební účast v prvním kole byla necelých 16 procent a byla výrazně nižší než při posledních senátních volbách v roce 2014, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Bývalý předseda slušovického družstva Čuba v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů.

Při minulých senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy v obvodě dosáhla 20,48 procenta. O týden dřív přišlo k prvnímu kolu senátních voleb, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video