Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkrachovalá kampelička dala miliony do golfu

  9:26
Olomouc - Zkrachovalá I. Družstevní záložna v Ostravě vložila patnáct milionů korun do výstavby golfového areálu blízko Olomouce. Ve firmách spojených s golfem přitom figurovalo i jméno místopředsedy sněmovny Ivana Langera (ODS). Ostravská kampelička se kvůli svým špatným investicím nakonec položila a část vkladů pětadvaceti tisícům klientů teď vrací stát. Celkově přijde pomoc všem zkrachovalým kampeličkám daňové poplatníky na šest miliard korun.
Ivan Langer

Ivan Langer | foto: KORZO

Druhý muž ODS a místopředseda sněmovny Langer loni na sklonku roku sice v parlamentu hlasoval proti tomu, aby utopené vklady klientů řady zkrachovalých kampeliček vyplatila vláda pomocí dluhopisů, ODS nicméně s výplatou souhlasila. Navrhovala pouze, aby ji měla na starost Konsolidační banka.

Langer byl v představenstvu firmy, která golfový areál u Olomouce staví. Věděl přitom, že kampelička sem hodlá investovat miliony. Záložna požaduje své peníze zpátky.

"Už jsme podali žalobu. Jsou to peníze, které byly poskytnuty na navýšení základního jmění, což se nestalo. Jsou to peníze vkladatelů, kteří o ně byli připraveni," řekl před časem konkurzní správce Družstevního holdingu v Ostravě Jiří Vítek.

ČTYŘI LIDÉ VE VAZBĚ

Kvůli podezřelým transakcím I. Družstevní záložny a Družstevního holdingu Ostrava vyšetřovatelé již několik měsíců stíhají celkem čtyři osoby z obou firem. Tři muži z Prahy a jeden z Ostravy jsou obviněni z podvodů formou spolupachatelství a všichni skončili ve vazbě. U soudu jim hrozí až dvanáct let vězení.

Právě přes holding, což je dceřiná společnost I. Družstevní záložny, proudily peníze vkladatelů ven. Patnáct milionů tak před dvěma lety dostala i Olomoucká golfová společnost, která je spolu s firmou Ageus akcionářem společnosti Golf Ageus.

Langer byl v představenstvu Golf Ageusu a také v dozorčí radě Ageusu. Podle obchodního rejstříku na internetu je v obou firmách dodnes.

Místopředseda sněmovny, známý svou zálibou ve hře anglických gentlemanů, ale tvrdí, že se záložnou nemá nic společného, neboť nebyl u žádného jednání o poskytnutí peněz pro golf.

"O transakci jsem věděl, nicméně žádnou smlouvu s kampeličkou jsem nepodepisoval a o ničem nejednal. Byl jsem členem úplně jiné společnosti, než která jednala s Družstevním holdingem. Ten uzavřel smlouvu se společností, která vlastní akcie firmy, kde jsem byl v představenstvu. Peníze se nikam neztratily a jsou investovány v pozemcích a ve stavbě," řekl Langer.

Golf je investice na mnoho let
Podle expertů se ale záložna neměla nikdy pouštět do podnikání v oblasti golfu. Proč se tak stalo, není dodnes zřejmé. "Nebyl to klasický úvěr, ale obchodní vztah," řekl pouze bývalý nucený správce kampeličky Vlastimil Šeda. "Okolnosti vzniku této transakce neznám. Byla to ale pofidérní politika. Asi si mysleli, že v golfu peníze zkapitalizují," poznamenal také konkurzní správce holdingu Jiří Vítek. "V této záložně včetně golfu neznám jedinou investici, která by byla podložena ekonomickým rozborem a výnosy do budoucna. Rozhodovalo se tam bez podkladů. Jsou to peníze vyhozené do komína," tvrdí navíc Jan Krsička, člen nového vedení kampeličky zvoleného až po uvalení nucené správy.

GOLFOVÉ HŘIŠTĚ

Od loňského října je v golfovém areálu u obce Véska pět kilometrů severovýchodně od Olomouce k dispozici devět jamek, kryté odpaliště se cvičnou loukou, velký putting a chipping green a klubovna. Cílem je mistrovské osmnáctijamkové hřiště na ploše asi sedmdesáti hektarů. Golfový klub má přes sto šedesát členů.

Lidé, kteří v zemi provozují golfová hřiště, upozorňují, že investice v této oblasti se mohou vyplatit až během desítek let. "Golf není na to, aby tam někdo dal peníze a během pár let začal vydělávat. Naopak je ideální pro bohatou firmu, která má peníze nazbyt," řekl majitel golfového hřiště v Čechách, ale nechtěl být v této souvislosti jmenován.

Potvrzují to i analytici. "Záložny měly investovat spíš do krátkodobějších projektů, a to golf není. Podle tohoto kritéria to nebyla optimální investice," soudí Evžen Kočenda z CERGE. "Byl bych zdrženlivější, na místě je velká opatrnost, větší než u bank," dodal i Josef Kovalovský z ČSOB.

Klíčový muž golfu Kalabis
O transakce I. Družstevní záložny v Ostravě se už několik měsíců zajímá policie, která čtyři přední manažery obvinila ze stamilionových podvodů. Klíčový muž olomouckého golfu František Kalabis (ovládá Olomouckou golfovou společnost, je šéfem představenstva Golf Ageusu a jednatelem Ageusu) potvrdil, že patnáct milionů korun bylo v plném rozsahu investováno do výstavby golfového hřiště.

"Závazek je krytý majetkem společnosti a obchodní jmění společnosti Golf Ageus bylo navýšeno. O této skutečnosti jsme již informovali i správce konkurzní podstaty. Investice do výstavby golfových hřišť je obecně považována za dobrou střednědobou investici," tvrdí podnikatel.

Vazby na ODS
Kromě golfu je Kalabis spjat s řadou dalších lidí z ODS. S poslancem Langrem byl ve společnosti První olomoucká zdravotní, s Langerovou matkou a otcem další olomoucké poslankyně z ODS Kateřiny Dostálové podniká ve společnosti Olomoucká zdravotní. Ke golfovému hřišti ve Vésce u Olomouce se dostal přes tehdejší náměstkyni olomouckého primátora za ODS Martu Vláčilovou.

"Obrátil se na nás pan Kalabis, jestli by Úřad města nevytipoval případné pozemky pro golfové hřiště. V té době jsme zrovna jednali i s majitelem firmy, která tyto pozemky měla. Byla to shoda náhod a já jsem oba pány jen seznámila. Nic víc," řekla Vláčilová. Schůzky byly u ní v kanceláři na radnici. Kalabis ale tvrdí, že politika nehraje žádný vliv. "Nejsem členem žádné politické strany a politické strany jsem nikdy nesponzoroval," řekl podnikatel.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...