(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Obilí postihl šok z horka a sucha, žně někde začaly o pár týdnů dřív

  • 31
Teplé počasí s vysokými teplotami uspíšily zrání některých plodin na polích. Zemědělci proto museli vyjet na pole na Litoměřicku v Ústeckém kraji a také na Břeclavsku na jihu Moravy, kde sklízí ozimé ječmeny. Podle Agrární komory se doba zrání plodin uspíšila zhruba o několik týdnů.

Zemědělci na pole běžně vyjíždějí až začátkem července. Nyní je zrání podle informací Agrární komory urychlené zhruba o dva až tři týdny. Situace se liší podle podmínek, které v regionech v uplynulých týdnech panovaly.

„Stalo se to tady na Břeclavsku. Sklízí tam ozimé ječmeny. Obilí je tam vlivem dozrávání a zasychání v takovém stavu, že se musí sklízet. Další podniky to budou řešit v návaznosti na okamžitý stav plodin,“ řekl iDNES.cz ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.

Sklizeň na polích na Litoměřicku v Ústeckém kraji potvrdil spolupracovník redakce.

Úroda jahod i třešní je kvůli suchu poloviční. Jablka budou, ale malá

„Nejde ani tak o sucho, ale o vysoké teploty. Rostliny na to reagovaly urychleným růstem a v některých fázích dokonce omezovaly velikost klasů nebo šešulí v případě řepky. V době vegetačního období, kdy rostliny potřebovaly vláhu, aby mohly růst optimálně, najednou přišel šok z horka a ze sucha. Rostliny na to reagovaly omezením své hmoty. Nejenom na výšku a objem, ale i redukcí klasů,“ řekl iDNES.cz mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek.

Situaci může ještě zhoršit nedostatek vláhy v půdě. Podle údajů projektu Intersucho může ve 35 okresech po celé republice nastat propad výnosu o 10 až 30 procent. Z mapy odhadovaných dopadů vyplývá, že nejvíce poškozeny jsou právě oblasti v okolí Prahy, část Ústeckého kraje, sever Jihočeského kraje a velká část Moravy i Slezska.

Odhad dopadů sucha na výnos plodin (14. června 2018).

Dopady sucha na zemědělství byly tématem pořadu Rozstřel (05/2018)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video