Zeman návrat do politiky zatím nechystá

  • 37
Sociálnědemokratické volání na Vysočinu, kde si užívá důchodu expředseda strany Miloš Zeman, se znovu ozývá, ale pravděpodobně zůstane nevyslyšeno. Sami zástupci ČSSD přiznávají, že pokud preference strany budou tak nízké jako dosud, bude se muset Zeman přestěhovat do Prahy.

"Je velmi důležité, jak se bude dál vyvíjet naše politika i preference. Pokud by členové začali situaci považovat za krizovou, tak by jistě mnozí začali volat po jeho příchodu," potvrzuje poslanec ČSSD Jozef Kubinyi.

Místopředsedkyně sněmovny za ČSSD Jitka Kupčová upozorňuje, že bývalý předseda má u mnoha spolustraníků vysoké renomé. "Často je vnímán jako člověk, který stranu vytáhl a byl úspěšný. Někteří kolegové jsou přesvědčeni, že je ho na Vysočině škoda a měli bychom využít jeho mozkovou kapacitu," říká Kupčová. Jeho vstup do politiky však nyní nepovažuje za reálný.

Zeman je navíc pouhým řadovým členem strany, který nemá přístup na žádná důležitá stranická jednání. To by se změnilo, kdyby se stal například senátorem nebo se ucházel o stranické funkce.

Místopředseda strany Zdeněk Škromach v úterý oznámil, že by chtěl, aby se Zeman účastnil důležitých jednání v ČSSD. Pokud by s tím sám souhlasil. Podle Škromacha by byl bývalý premiér i vhodným kandidátem v přímých prezidentských volbách.

Zeman však zatím ani jednou nenaznačil, že by se chtěl do politiky vrátit. Zatím ji tedy ovlivňuje přes své veřejně pronášené vzkazy, v nichž velmi ostře kritizuje Vladimíra Špidlu i Stanislava Grosse.

Že se Zeman možná pokusí vrátit připouští i předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, který patří do tábora Zemanových odpůrců. "Vím, že za ním jezdí jeho lidé.
Před nimi nevyloučil možnost, že v případě, kdy se sociální demokracie ocitne na dně, se pokusí stranu znovu postavit do silné pozice, kterou měla za jeho působení," sdělil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video