Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018).

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018). | foto:  Michal Šula, MAFRA

K prezidentovi má přístup minimum lidí, říká hradní kancléř Mynář

  • 230
Hradní kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro Seznam Zprávy ve středu prozradil, že Miloš Zeman je kvůli epidemii koronaviru na zámku v Lánech. Přístup k němu má většinu času pouze on, ostatní lidé z jeho okolí se s ním podle něj setkávají jen výjimečně. TV Prima ve čtvrtek odvysílá jeho projev k občanům.

Všichni, kteří přijdou se Zemanem do styku, musí používat ochranné rukavice a respirátory. „Pohyb kolem pana prezidenta je minimalizovaný,“ řekl kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru.

O prezidentovu bezpečnost se starají tři šestičlenné týmy z útvaru pro ochranu prezidenta. Všichni členové ochranky absolvovali test na koronavirus, musí používat ochranné pomůcky a zůstávají na zámku v Lánech, aby se nedostali do styku s veřejností.

Kromě ochranky se v okolí hlavy státu pohybují dvě pracovnice Správy Pražského hradu, které prezidentovi asistují. Na zámku je také kuchař, ten se však se Zemanem osobně nesetkává. 

„Všichni jsou adekvátně chráněni, všichni prošli testováním,“ ujistil kancléř.

Výjimkou, kdy se s prezidentem mohli setkat další lidé, bylo středeční natáčení projevu, který se bude vysílat ve čtvrtek večer na TV Prima a setkání s předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

S tím podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka řešili volbu Stanislava Křečka ombudsmanem. Zeman poslancům ANO poděkoval za to, že Křečka podpořili. Vděk jim vyjádřil také za podporu ve věci ústavní žaloby, kterou na něj chtěla podat skupina senátorů.

Mynář ve středečním rozhovoru také řekl, že Zeman se rozhodl veřejně vystoupit až nyní proto, že doposud měla konat hlavně vláda a krizový štáb. „Kdyby vystoupil dopředu, plno lidí by se ozvalo s tím, ať se do toho nemíchá,“ myslí si. Kritice se podle něj ovšem nevyhne ani nyní.

„Důležité je, že vystoupí a promluví k národu. Vyhodnotil to tak, že teď je to vhodné. Proslov má připravený a těší se na něj,“ zakončil kancléř.

Projev chtěla vysílat i ČT

Ve čtvrtek v 19:25 ho odvysílá TV Prima. Podle Adama Halmošiho ze zpravodajství TV Prima prezident v předtočeném projevu hovoří k aktuální situaci a k opatřením v boji proti novému typu koronaviru. Projev natočený na zámku v Lánech bude mít asi osm minut.

Bez Zemana by pomoc Číny nebyla, říká Hamáček

Ředitel České televize Petr Dvořák kvůli projevu napsal kancléři Mynářovi dopis. Žádá ho v něm, aby mohla veřejnoprávní televize přenos odvysílat souběžně se soukromou stanicí.

Argumentuje větším dosahem pro diváky i tím, že stejně se postupuje v případě Zemanova vánočního poselství, které vyrábí Nova, ale vysílají ho i další média. Poznamenal, že „snad nejvýznamnější rolí televize veřejné služby v těchto dnech je aktuální zpravodajství týkající se rizik spojených s šířením nového koronaviru“ a informovat veřejnost, jak se před ním chránit či jak se s ním vypořádat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video