Nezávislí demokraté si dělají zálusk na křesla ve vládě. | foto: Pressnews.cz

Železného strana se chce dostat do vlády

  • 489
Nezávislí demokraté chtějí být po příštích volbách ve vládě, řekl na sněmu strany její předseda Vladimír Železný. Plánuje nahradit v Poslanecké sněmovně Unii svobody, kterou označil za "mrtvou stranu s pohřebním vedením". NezDem půjdou do voleb se jménem svého lídra v názvu.

Železný chce oslovit voliče "šokovou" kampaní na počátku příštího roku. Bude prý obsahovat osm až deset úderných hesel. Podrobnosti zatím odmítl prozradit.

Cílem strany je získat přes pět procent hlasů nutných pro vstup do Sněmovny. Podle Železného to při současném rozložení politických sil stačí na účast v příští vládě. Podle agentury STEM by však NezDem nyní volilo jen 0,2 procenta voličů.

Železný ale umí voliče strhnout. Dokázal to v minulých volbách do Senátu. Jako jediný v republice dostal nadpoloviční důvěru hlasujících a vyhrál na Znojemsku v prvním kole. - více zde   

NezDem chtějí nahradit "mrtvou" US-DEU
Nezávislí demokraté chtějí podle Železného zabránit případné menšinové vládě ČSSD s podporou komunistů nebo velké koalici ODS a ČSSD. "Naším cílem je zacelit díru ve středopravé a pravicové politice," řekl europoslanec a někdejší šéf televize NOVA.

Strana by ráda nahradila US-DEU. Železný ji označil za "mrtvou stranu s pohřebním vedením", která ztrácí své voliče kvůli špatné politice a kampani.

Na sněmu vystoupila i předsedkyně Strany pro životní jistoty Marcela Kozerová. Do voleb by s Nezávislými demokraty chtěla jít společně. Líbí se jí program podporující jistoty seniorů. "Stále se těsněji přibližujeme v názorech," potvrdil Železný.

V názvu bude jméno Železného
Nový název strany by měl znít Nezávislí demokraté (předseda V. Železný). Musí ho ještě schválit celostátní sněm. "Zmatení jazyků z nezávislých stále přetrvává," soudí. Jeho jméno v názvu strany má být vodítkem pro voliče.

Strana Nezávislí demokraté vznikla v červnu. Mezi jejími místopředsedy je například někdejší mluvčí ODS Václav Musílek či bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová. - více zde

Europoslanec Železný čelí obvinění z poškozování věřitele a krácení daní. V říjnu ho Evropský parlament zbavil imunity.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video