Advokát František Korbel má zkušenosti s politikou na komunální úrovni.

Advokát František Korbel má zkušenosti s politikou na komunální úrovni. | foto: archiv, MF DNES

Zelení posílají do vlády třicetiletého advokáta

  • 24
Topolánkova vláda dostala téměř konečnou podobu: ODS, lidovci a zelení se dohodli, jak si rozdělí křesla a kým je obsadí. Poslední místo v tajence – post ministra a šéfa legislativní rady vlády – obsadí Strana zelených právníkem Františkem Korbelem.

Přejít na speciál Hledá se vláda

INFOGRAFIKA: Jak vypadá koaliční vláda

Tento třicetiletý advokát z Tábora není sice členem Strany zelených, ale už rok ji právně zastupuje. Nabídku na křeslo šéfa legislativní rady vlády poprvé dostal před deseti dny.

"Nečekal jsem to, ani jsem o nějaký post neusiloval. Vnímám tuto funkci daleko víc jako odbornou než politickou. Chci právní řád oklestit a zjednodušit, zkrátka jej zkultivovat," řekl Korbel s tím, že bude usilovat o silnější postavení rady vůči ministerstvům, jejichž návrhy zákonů rada posuzuje.

Mladý právník se specializuje hlavně na právo na informace a správní právo. S politikou má zatím zkušenosti jen na regionální úrovni. Od roku 2002 sedí v táborském zastupitelstvu.

Podoba vlády se může ještě částečně změnit. "Pokud bychom ještě dělali nějaké programové kompromisy, můžeme je kompenzovat nějakými personálními změnami," říká kandidát ODS na ministra zdravotnictví Tomáš Julínek.

Sestavování Topolánkova kabinetu má za sebou několik zvratů. Tím největším je přidělení tří křesel pro zelené místo původně domluvených dvou – ministerstva životního prostředí a dopravy.

Jenže koncem minulého týdne náhle přišli vyjednavači ODS za zelenými s tím, že jim dopravu nedají. Oplátkou nabídli o křeslo navíc: buď nový post ministra pro evropské záležitosti, nebo šéfa legislativní rady vlády. Zelení si vybrali legislativu.

ODS posílá na dopravu devětatřicetiletého poslaneckého nováčka Aleše Řebíčka. Ten v roce 1992 založil společnost Viamont, která se nejprve zabývala železničním stavitelstvím a pak i provozem regionálních tratí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video