Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Není to jen o penězích. Lékaře má jejich práce také bavit, řekl Vojtěch

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha netkví problémy českého zdravotnictví pouze v penězích. Mezi hlavní změny by měla patřit snaha o zvýšení zájmu lékařů o práci a rozšíření jejich kompetencí, naopak by jim ale chtěl ubrat administrativu, kterou by měl vykonávat zvláštní pracovník.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nechci nijak zpochybňovat Vaše mínění o konání japonského lékaře. Chci jen podotknout, že kdybyste náhodou, za účelem předepsání jakýchkoliv léků, které Vám z jakýchkoliv důvodů došly na pracovní cestě, navštívil v Česku např. mě či jiného kolegu praktika, nebo večer pohotovost, tak bych se o Vás, dříve než bych cokoliv předepsal, rovněž zajímal stejně jako ten japonský kolega. Pravda recepis bych potom napsal sám, moje švestr by nic nespíše nekonala, no a administrativní zapisovatelka by nic nezapisovala. Na druhé straně ve všech civilizovaných zemích s moderními systémy zdravotní péče (v ambulancích i v nemocnicích) by sestra konala nejspíše i větší rozsah odborné práce než ta japonská, no a hned při vstupu do ordinace lékaře byste v recepci přirozeně narazil na možná ne jednoho nezdravotnického pracovníka. A málem bych zapomněl - plastovka z lékárny v NYC by i pro českého lékaře, který by Vás viděl poprvé v životě, byla jen jakýmsi vodítkem, jaký lék, který Vám pomáhá a který Vám vyhovuje, nakonec předepíše. Pro nevěřící budiž toto důkazem, že i nás české lékařské Voly naše práce, navzdory všemu a všem, stále ještě baví. Tož tak.;-)

1 0
možnosti
Foto

Lze souhlasis s obecných konstatovááním pana ministra, že by bylo žádoucí, aby lékaře ta jejich práce bavila. Lze jenom opáčit, že kdyby většinu českkýcch, moravských a slezsých lékařů ta jejich práce nebavila, tak již dávno nemá kdo v naší zemi naše pacienty ošetřovat. :-) Rovněž je důležité, že minnisterstvo pod vedením tohoto pana ministra alespoň slovně marketingově vyhlašuje velkou podporu primární péči, tj. praktikům. Avšak žádná reforma se nekoná a konat nebude, bo pan ministr, jeho minnisterští úředníci, jeho poradci, jakož i zástupci praktiků nebyli schopni vypracovat skutečně reálnou reformu primárnní péče, která by byla provázaná s péčí sekundární (ambulantní specialisté), s péčí terciární (nemocnice), jakož i s péčí kvarterní (doléčování, rehabilitace). Jaká marnost. Změnu českému zdravotnictví nemohou přinést ani politici, ani ekonomové, ani právníci, ani manažeři. Mohou to, za určitých okolností, provést pouze pacienti. Ti to však zatím neudělají, neboť jsou, přes v všechny nářky a výhrady, se současným stavem poskytování zdravotní péče spokojení, bo za málo peněz dostávají stále hodně muziky...;-O

0 0
možnosti
VT

Prý aby to lékaře bavilo !?! Asi proto tolik přebujelé administrativy a dalšího papírování.. Zdravotnictví není "zdarma", je to nejdražší služba v tomto státě ! A politici udělali za zdravotnictví "cochcárnu", dříve bez doporučení, kde bylo již obvoďákem základní vyšetření vypsáno a s požadavkem, o jaké vyšetření žádá, nebylo možné do nemocnice chodit. Lékař odborné ambulance v nemocnici není od toho, aby odebíral detailní anamnezu ! K čemu jsou draze placení praktici, nebo pohotovnosti, pokud pacient jde normálně do práce (přece nebude chybět, že) a odpoledne se "posadí" do čekárny v nemocnici ? ;-D

0 0
možnosti
VP

od této nuly rady lékařům sedí ;-D

3 0
možnosti
VZ

Všem ministrům bych snížil plat o 35 tisíc a poslancům o 20 tisíc. Vždyť je to má hlavně bavit.

2 0
možnosti
Foto

Bavit se vrtáním do zubů hygienických neandertálců bych jako zábavu nikdy nebral. Lékař musí hodně vydržet, při operaci nemůže si jen tak odskočit , má velkou odpovědnost, je to tvrdý džob, mnohdy i po nocích a jde to na podstatu.

Administrativu mohou dělat dámy u přijímacího pultu, doktor dává jenom odborné údaje.

V německých ordinacích běží vše ve třech úrovních- administrativa a termíny na počítači u vchodu do ordinace, dále běžné úkony, jako příprava pacienta na ošetření dělá sestra s dnes už vysokoškolským vzděláním, lékaři tak zbývá čas, zabývat se pacientem a ne vedlejšími činnostmi.

Přesto lze v souvislosti se stále rostoucím statistickým věkem sledovat i rostoucí fronty v čekárnách a stále delší termíny.

Vysoké příjmy však těm lékařům, kterých je na dané počty pacientů málo, vše nevykompenzují. Statistika nám sděluje, že zejména chirurgové se doživají nižšího věku, než je u skupiny vysokoškoláků běžné.

2 0
možnosti
DNP

Úkolem tohoto pána je čas od času vypustit maximální možnou píp.ovinu, aby bylo čem mlzvit a nikomu nedošlo, že kdyby tam vůbec nebyl, tak se stav zdravotnictví zlepšuje víc....

4 1
možnosti
TJ

Máte nějaké podklady pro své tvrzení? Pokud kardiolog bere kolem 70 000, tak praktický lékař 140 000-210 000? A pokud je praktik nýmand, zkuste si tento obor vystudovat. K tomu kardiologovi by jej měl totiž poslat právě on na základě jeho úsudku. Zkuste se kardiologa zeptat např. na léčbu diabetické nohy a bude zcela mimo. Praktik musí naopak vědět že všeho něco, aby mohl pacienta nasměrovat správným směrem, pokud léčbu nezvládne on sám. To je jak říci automechanikovi, že neumí seřídit řídící jednotku.

0 0
možnosti
JV

Každoroční miliardy na platy těch administrativních pracovníků jsou už předpokládám na cestě k praktickým lékařům.

0 0
možnosti
NH

nejdřív nemocnice zavádí akreditace, kde si zaplatí firmu, která jim zvýší administrativní zátěž. Odměnou je pečeť s nápisem "akreditováno". Poté si ta samá nemocnice zaplatí pracovníka, který tu nadbytečnou administrativu bude dělat. A to vše za peníze, které mohly jít do léčby.

5 0
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!