ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Nemocné s covidem umístíme do tělocvičen, řekl primátor Hřib Impulsu

  • 358
Praha má v případě nedostatku lůžek v nemocnicích a dalšího nárůstu hospitalizovaných pacientů s koronavirem připravenou nouzovou variantu. „Máme vytipované tělocvičny a jeden internát, kam můžeme nakažené v případě potřeby umístit,“ řekl ve čtvrtek ve vysílání Rádia Impuls pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Ve čtvrtek budeme mít schůzku s ministrem zdravotnictví, panem Prymulou a na ní se dozvíme, co nás čeká. Bude nás také zajímat, kde jsou slíbené respirátory pro učitele, protože vláda stále nerozhodla o tom, že by nám je měla přidělit,“ řekl ve vysílání Hřib.

Na otázku, jestli by byl pro přísnější opatření odpověděl, že už to snad víc omezit ani nejde. „Z mého pohledu jsou opatření dostatečná, nemyslím si, že je na základě předcházejících zkušeností z léta nutné dále omezovat počty lidí na venkovních a vnitřních akcích, pokud budou mít roušku.“ Připomněl ale, že vyhlášení dalších opatření závisí na situaci, kterou bude vyhodnocovat hygienická stanice.

Jsou podle vás tělocvičny řešením při nedostatku lůžek v nemocnicích?

celkem hlasů: 3240
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 1. října 2020. Anketa je uzavřena.

Sama Praha se snaží jít naproti s vytvářením nových odběrových míst a jejich monitorováním, konkrétně informovat občany o vytíženosti daného místa, aby se lidé vyhnuli velkým frontám. Další místa vzniknou například na Praze 6 a na ulici Spálená.

Kromě zmíněných respirátorů bude primátor také jednat o kapacitách lůžek. „Ujasníme si současný stav a připravíme se na nouzové scénáře. Problémem nejsou prostory,“ doplnil s tím, že provizorní lůžka se mohou vytvářet ve školních tělocvičnách.

Jak to vypadá v nemocnicích

Větší problém Hřib vidí v počtu odborných lékařů a zdravotníků, kteří by byli schopni pokrýt služby u nemocných pacientů.

Když dojdou zdravotníci, s pacienty pomohou obyčejní lidé, nastínil Prymula

„Pevně ale doufám, že tyto prostory nakonec nebudeme muset použít. V každém případě vybavení takových lůžek nebude problém. Problémem bude odborný zdravotnický personál. Pokud personál začne marodit, tak kapacita lůžek logicky klesne,“ dodal.

Na otázku, zda by i on sám mohl pomoci, protože má vystudovanou lékařskou fakultu odpověděl, že jeho specializací je spíše fáze přípravy, nikoliv samotného ošetření pacientů.

V závěru také vyzval občany, aby si stáhli aplikaci eRouška a dodržovali pravidlo 3R (rouška, ruce, rozestupy).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video