Předseda ODS Petr Nečas na 22. nevolebním kongresu strany 22. října 2011

Předseda ODS Petr Nečas na 22. nevolebním kongresu strany 22. října 2011 | foto: Petr Topič, MAFRA

Zdanění hazardu nemusí být od ledna 2012, připustil premiér Nečas

  • 52
Premiér Petr Nečas přiznal, že vládní koalice nemusí stihnout projednat zdanění hazardu včas. Tedy tak, aby začalo platit od 1. ledna 2012. Stát si zdaněním má přilepšit o sedm miliard korun ročně, s nimiž ministr financí Kalousek v návrhu státního rozpočtu pro příští rok už počítá.

"Za určitých okolností se může stát, že návrh nebude účinný k 1. lednu v té části, která se týká zdanění hazardu," řekl po jednání vlády Nečas. To ale neznamená, že by koalice měla na snahu protlačit tuto část daňové reformy rezignovat.

Díky novým pravidlům pro zdanění hazardu by do státní kasy přiteklo sedm miliard korun. Podle Nečase by případné posunutí platnosti pravidel neznamenalo fatální mínus pro státní rozpočet.

"Neviděl bych jako žádnou katastrofu, protože je tu velká novela zákona, takzvaný Lex Farský, která to upravuje velmi výrazným způsobem od 1. ledna příštího roku v každém případě," dodal premiér.

Poslanci už v září stvrdili úpravu loterijního zákona, která obcím a městům umožní zbavit se do tří let všech heren s výherními automaty. Věci veřejné ale tehdy poukazovaly, že zákon je proti boji s hazardem příliš měkký. (více o kritice VV čtěte tady.)

Další změnu v této oblasti má přinést daňová reforma. Hazardní firmy by nově měly podléhat zdanění příjmů.

VV ale v srpnu napadly TOP 09 a jejího místopředsedu, ministra financí Miroslava Kalouska, že chce tuto část daňové reformy oddalovat. Ministři TOP 09 tehdy nedorazili na dvě jednání vlády. Tvrdili, že kvůli výrokům Ladislava Bátory, VV oponovaly, že za tím jsou právě daně ze sázení.

Se zdaněním výdělků hazardních firem počítá dodatek ke koaliční smlouvě. Podle něj by měla pravidla platit od 1. ledna 2012, zbytek daňové reformy by měl vstoupit v platnost o rok později.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video