Zapřeli peněženku, u policie skončí

  • 176
Několik policistů to zřejmě bude stát místo. Další čeká snížení platu. Inspektoři ministerstva vnitra v pondělí prověřovali případy policistů, kteří neobstáli, když MF DNES testovala jejich poctivost. Jeden policista, který peněženku dal až inspektorům, už o místo přišel.

Šéf policejního oddělení ve Vratimově na Frýdecku Libor Ledvoň je zdrcený.

Peněženka se čtyřmi sty korunami, kterou redaktorka MF DNES předala v roli poctivé nálezkyně jeho dvěma podřízeným, zmizela v jejich rukou nejspíš nenávratně. Nenašla se totiž ani v pondělí, kdy případ začali vyšetřovat inspektoři ministerstva vnitra.

"Je mi, jako bych to udělal sám. Je to opravdu svinstvo, neslučitelné s profilem člověka, natož policisty. Jakmile skončí vyšetřování, budou oba ihned zproštěni služby a propuštěni," řekl v pondělí na adresu svých podřízených Ledvoň a dodal: "Něco takového jsem ještě nezažil."

Hříšníky vyslýchali kolegové
Inspektoři v pondělí zahájili proti dvěma vratimovským policistům trestní řízení. Ti do konce šetření zůstávají ve službě. Peněženku jim redaktorka MF DNES předala v polovině dubna.

Udělala to v rámci celorepublikové akce MF DNES, která testovala poctivost českých policistů. Jak už jsme v pondělí informovali, redaktoři roznesli na služebny po celé zemi 77 peněženek. A druhý den se o ně na těch samých služebnách hlásili v roli majitelů.

Ukázalo se, že někteří policisté jsou s poctivostí na štíru. Každou šestou peněženku totiž "majitelům" zapřeli. Deset se jich "našlo" až ve chvíli, kdy redakce už oficiálně žádala vysvětlení. A tři peněženky – včetně té vratimovské – postrádá redakce dodnes.

Kam se poděla peněženka, která zmizela v budově městského ředitelství policie v Plzni, se v pondělí pokoušeli zjistit tamní policisté z oddělení kontroly a stížností. Zatím neúspěšně.

Z vrátného, který peněženku od redaktorů MF DNES převzal a od té doby ji už nikdo neviděl, "nevydolovali" věrohodnou odpověď ani při výslechu. "Informace o případu zveřejníme, až uzavřeme vyšetřování," slíbil náměstek ředitele západočeské policejní správy Jan Brázda.

Velká kontrola začala i na policejních služebnách v Praze, kde "zmizelo" dokonce šest peněženek z osmi, které redaktoři policistům předali.

Vedení pražské policie se o nelichotivém výsledku testu MF DNES radilo hned ráno. "Dal jsem pokyn k přísnému prošetření všech uvedených případů, a to v co nejkratším termínu," uvedl ředitel pražské policie František Snopek.

Pochybnosti budí hlavně případ ze služebny na pražském hlavním nádraží, odkud už se MF DNES peněženka vůbec nevrátila. A pak také postup policisty ze služebny v pražské Vyšehradské ulici, který peněženku "vydal" až ve chvíli, kdy si pro ni oficiálně přišli reportéři MF DNES. Jenže, jak ukazují dokumentační fotografie, které redakce pořídila, pětisetkorunová bankovka, která v peněžence byla při jejím vrácení, je jiná než ta původní.

Pokud vyšetřování tyto závěry potvrdí, čeká policisty postih. "Může dojít až k jejich propuštění ze služebního poměru," dodal Snopek.

Jeden policista už skončil
Horko bylo v pondělí i deseti policistům, kteří peněženky "majitelům" zapřeli a vydali je až poté, co po nich požadovala vysvětlení MF DNES.

Jeden policista z Pardubic, který peněženku dal až inspektorům ministerstva vnitra, už o místo přišel minulý týden. "Vůbec se s vámi bavit nebudu," odmítl vyhozený policista žádost MF DNES o rozhovor. Další dva případy "zapřených" peněženek z Pardubicka ještě uzavřeny nejsou. "Prověřujeme to, závěry ještě nepadly," uvedla mluvčí ústeckoorlické policie Eva Sichrová.

Dohru v podobě srážky z platu či pokárání bude mít i případ ze služebny ve Velké Bystřici na Olomoucku. Policistovi, který peněženku se 442 korunami na služebně převzal, se z rukou neztratila. Jenže ji schoval do trezoru, nález nezapsal a nikomu z kolegů o něm neřekl. Tím pádem ji redaktor MF DNES, který se po ní druhý den přišel ptát v roli majitele, nedostal a policisté popřeli, že by tam peněženka někdy byla.

Peněženka se pak i s obsahem "našla" po urgenci MF DNES na služebně v trezoru. "Případ se řeší kázeňsky a personálně. V tuto chvíli k tomu nic jiného říci nemohu," uvedla v pondělí mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.

Vyšetřování už skončilo v Suchém Vrbném u Českých Budějovic. Tam sice policista peněženku, kterou převzal, odevzdal jejímu majiteli, jenže se z ní "ztratilo" padesát korun v mincích. Policista navíc nesepsal protokol. "Policista pochybil," řekl Svoboda. O trestu se teprve rozhodne. Kde mince skončily, prý už Svoboda ví. Prozradit to však nechce.

Policisté ve služebně v Krakovské ulici v Praze 1 prohlížejí při oficiální návštěvě redaktorů MF DNES fotografii peněženky. Při předchozí návštěvě zde o ní nikdo nevěděl, tentokrát se vrátila po třičtvrtěhodinovém čekání. (25. dubna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video