Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek | foto: ČTK

Mise OSN na Ukrajině je nereálná, Rusko to zablokuje, míní Zaorálek

  • 232
Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokuje žádost Kyjeva o vyslání mírových sil na východ Ukrajiny, debata o tom je proto zbytečná. V reakci na návrh prezidenta Petra Porošenka to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ministr obrany Martin Stropnický by byl pro zvážení zapojení českých vojáků do mírové mise, pokud by se na členské země obrátila OSN.

„Domnívám se, že nějaké mírové sbory OSN jsou v tuto chvíli neprůchodné,“ řekl ve čtvrtek České televizi Zaorálek. S povoláním mírových sil na Donbas totiž nesouhlasí Rusko, které má jako stálý člen Rady bezpečnosti právo veta.

Krize na Ukrajině

Šéf české diplomacie je přesvědčen, že Moskva ho využije a návrh zablokuje, což podle něj už nyní dává najevo. „Připadá mi, že se bavíme o něčem, co je trochu ztráta času,“ komentoval diskusi o návrhu Kyjeva.

Na východě Ukrajiny už nyní působí pozorovatelská mise OBSE, které ale boje v oblasti příliš neumožňovaly vykonávat její funkci. Podle Zaorálka by proto spíše měla být snaha prosadit fungování mise OBSE, s níž počítají i nedávné dohody o příměří z Minsku. Snahy měnit tyto dohody jednou i druhou stranou konfliktu označil ministr za hrubou chybu.

„Jednotky OSN na Ukrajině? Pokud se OSN na členské země obrátí, budeme o zapojení uvažovat. Záleží na jasně definovaném mandátu i kapacitách Aramády ČR,“ vyjádřil se dnes k této otázce prostřednictvím Twitteru Stropnický, který je na pracovní cestě v Indii.

Při úterní koordinační schůzce ústavních činitelů k zahraniční politice se účastníci podle Zaorálka o možné mírové misi na Ukrajině nebavili. Diskutovali ale prý o případném navýšení počtu českých příslušníků pozorovatelské mise OBSE ze současných 18 a o posílení mandátu pozorovatelů. Tato opatření mají podle šéfa diplomacie větší naději na úspěch a jsou akutnější než prosazení mírové mise (více o schůzce ústavních činitelů čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video