(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Zaměstnávání cizinců rozděluje Česko. Proti jsou voliči levice a SPD

  • 667
Polovina Čechů si myslí, že je správné zaměstnávat cizince, 40 procent je opačného názoru. Zaměstnávání cizinců podporují především lidé s dobrým vzděláním a s pravicovým zaměřením – voliči ODS, TOP 09 a Pirátů. Proti byli hlavně nezaměstnaní, nekvalifikovaní lidé s levicovým zaměřením, kteří volí KSČM nebo SPD.

Výsledky průzkumu, které zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), zároveň ukazují, že přibližně dvoutřetinová většina Čechů se kloní k názoru, že zaměstnávání cizinců by se mělo omezit v oblastech s vysokou nezaměstnaností (67 %) a současně že cizí levná pracovní síla ohrožuje zaměstnávání českých občanů (65 %). 

Zaměstnávání cizinců CVVM

Zhruba třípětinová většina respondentů převažuje u názoru, že při přijímání do práce by měli být upřednostňováni cizinci ze zemí EU před ostatními cizinci a že cizinci by se měli zaměstnávat jen v profesích, o které čeští uchazeči o práci nemají zájem. Přibližně polovina respondentů věří, že příliv cizího kapitálu zlepšuje situaci na našem trhu práce, naopak 35 % lidí si to nemyslí. 

Průzkum také ukázal, že podpora zaměstnávání cizinců roste se stupněm dokončeného vzdělání a se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně. Na podporu cizinců se dívají kladně vysoce kvalifikovaní odborníci i kvalifikovaní dělníci a řemeslníci. 

Firmy nabírají cizince ve velkém. I když jsou dražší než Češi

Pro byli hlavně obyvatelé Prahy, Jihomoravského a Pardubického kraje a lidé se velkých měst. Na politické škále se řadí mezi pravici a volí nejčastěji ODS, TOP 09 a Piráti. 

Naopak nesouhlas se zaměstnáváním cizinců častěji zazníval od nezaměstnaných, pomocných a nekvalifikovaných dělníků a řemeslníků, respondentů, kteří současnou ekonomickou situaci v ČR hodnotí jako špatnou. Tito lidé se hlásí jednoznačně k levici. Bývají to voliči KSČM, SPD a ti, kteří nechodí k volbám. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video