Tak to vypadalo v Praze na Silvestra loni.

Tak to vypadalo v Praze na Silvestra loni. | foto: Petr Pilař, iDNES.cz

Záchranáři se chystají na silvestrovské manévry

  • 18
Přestože tisíce Pražanů odjíždějí na poslední den roku z města pryč, ulice v centru budou ten den přeplněné. V pohotovosti jsou desítky strážníků, policistů, zdravotníků i hasičů. Pro ně je totiž 31. prosinec doslova noční můrou.

"Nikdo nemá dovolenou, do práce nastoupí přibližně 220 hasičů," potvrzuje mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Všichni se bojí, že se oslavy příchodu nového roku změní v tragédii. "Když opilí odpalují petardy mezi davy lidí, může snadno dojít k vážnému zranění," připomíná ředitel záchranky Zdeněk Schwarz, který doporučuje do centra během oslav vůbec nechodit.

"Když už bez toho nemůžete být, dívejte se vždy kolem sebe. Jakmile někdo začne odpalovat pyrotechniku, raději utečte," dodává Schwarz.

A neprofesionálně odpálených rachejtlí se obávají i hasiči - letos je totiž velké sucho. "Stačí, když do křovinných porostů na sídlištích spadne jedna rachejtle, a vše vzplane," vysvětluje Pernica. Osobně očekává první zásah do pěti minut po půlnoci.

Takže pokud si chce někdo udělat pěkný ohňostroj, rozhodně nesmí odpalovat rachejtle z balkonu. "Pyrotechniku nekupujte u stánků, vždy ji odpalujte na volném prostranství a přesně podle návodu," radí Pernica, jak předejít zbytečnému požáru.

Záchranáři na Silvestra ošetří během pár hodin až čtyři stovky lidí, což překročuje i celodenní limit.

"Na Václavském náměstí budeme mít připravený záchranářský kamion - Golem a na Staroměstském náměstí bude zase stát zdravotnický stan. Na obou náměstích bude navíc sloužit 50 záchranářů a bude připravených patnáct sanitek," popisuje přípravy Schwarz.

Václavské náměstí, kde bude Silvestr pod taktovkou televize Nova, ohlídají zhruba dvě stovky policistů.

Bezpečnostní opatření začne již kolem osmé hodiny ráno, kdy bude Václavské náměstí uzavřeno až k ulicím Vodičkova a Jindřišská, respektive až ke vstupu do stanice metra Můstek ve spodní části náměstí.

"Proběhne pyrotechnická prohlídka celého prostoru. Uzávěra potrvá až do 10 hodin následujícího dne," uvedla pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Pod dohledem budou oslavy i na Staroměstském náměstí a Karlově mostě. Samotný most bude střežit třicet strážníků.

Některé Pražany, kteří silvestrovské oslavy v centru metropole nevidí rádi, však nepřesvědčí ani tento fakt. "Loni jsem se byl na Václavském náměstí podívat a petarda od jednoho opilce mi málem vystřelila oko," vzpomíná Bohumil Bartoš, který bydlí ve Vodičkově ulici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video