Václav Bureš

Václav Bureš - Václav Bureš na vzpomínkovém pochodu za nacistického zločince Rudolfa Hesse. | foto: Antifa

Za pochod neonacistů padaly v plzeňské ODS hlavy

  • 13
Jedenáct členů vedení nejpočetnější organizace ODS v Plzni na Lochotíně včera večer rezignovalo. Reagovali tak na aféru, kterou vyvolalo odhalení, že členem sdružení byl organizátor plánovaného a následně zakázaného sobotního pochodu neonacistů Václav Bureš.

"Jsme si vědomi, že tato kauza poškodila celou ODS v očích veřejnosti, a proto místní rada včetně předsedy podá rezignaci a celou záležitost vysvětlí na mimořádném místním sněmu," uvedli ve svém prohlášení.

Rada sice Burešovi 10. ledna kvůli pořádání akcí extremistů zrušila členství, ale vedení plzeňské ODS o tom nevědělo. (více zde) Právě proto hrozilo lochotínskému sdružení dokonce i zrušení.

Šéf plzeňské ODS Miroslav Levora svolal kvůli aféře na středu mimořádné zasedání vedení tamních občanských demokratů. To vyzvalo představitele lochotínské organizace, aby složili funkce.

Ještě v průběhu čtvrtka se zdálo, že rezignace ve straně hned tak padat nebudou. Levora prohlásil, že největší prohřešek zástupců lochotínské organizace byl, že vedení plzeňské ODS o Burešovi neinformovali.

Těsně před dvacátou hodinou ale přišel nečekaný zvrat. Lidé z vedení lochotínské ODS se rozhodli funkce složit. Ve svém prohlášení odsoudili projevy extremismu a distancovali se od Bureše.

"Neinformováním vedení ODS Plzeň jsme pochybili, a proto respektujeme usnesení mimořádné oblastní rady a všem se tímto omlouváme," stojí ve stanovisku podepsaném jejich předsedou Petrem Štruncem.

. ODS Plzeň-Lochotín

Sdružení ODS Plzeň-Lochotín je se zhruba čtyřmi stovkami členů ve městě zřejmě nepočetnější organizací. Celá plzeňská ODS má kolem 1900 členů. Už několik let se mezi komunálními politiky v Plzni mluví o tom, že některá sdružení získávají členy účelovými nábory. Pochybná evidence některých členů byla také oficiálním důvodem, proč se loni většina sdružení ODS v Plzni spojila proti Štruncově organizaci, a tím se výrazně oslabil její vliv na komunální politiku v Plzni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video