Tři uprchlíky se podařilo zadržet přímo v obci Velké Přílepy.

Tři uprchlíky se podařilo zadržet přímo v obci Velké Přílepy. | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Z azylového zařízení uprchly desítky běženců

  • 138
Tři desítky žadatelů o azyl uprchly v sobotu večer ze záchytného zařízení ve Velkých Přílepech u Prahy. iDNES.cz to sdělila mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková. Policie posílila hlídky a přijala opatření i na hranicích.

Běženci z Egypta utekli ze zařízení pro cizince kolem sedmé hodiny večer. Tři ze třiceti uprchlíků se podařilo zadržet přímo v obci Velké Přílepy, zbytek uniká.

Ven se chtělo dostat na 70 běženců. Vytlačili zaměstnance do vycházkového prostoru, kde přelezli plot, řekl České televizi Tomáš Hajšman z odboru pro uprchlíky a integraci cizinců resortu vnitra. Podle svědků z Velkých Přílep čekaly na uprchlíky za plotem taxíky.

Podle dosavadních informací policie jde pravděpodobně o akci organizovanou některou převaděčskou skupinou, uvedla mluvčí.

"My už jsme měli poznatky o tom, že to někdo organizuje vlastně už přímo v Egyptě," řekl České televizi exministr vnitra František Bublan. Převaděči podle něj organizovali pohyb běženců z Ruzyně do záchytného zařízení ve Velkých Přílepech a potom do Rakouska a Itálie.

Je to zařízení, kde jsou cizinci zjištění při nelegálním pobytu na našem území nebo ti, kteří byli chyceni při nelegálním přechodu české hranice, přiblížila zařízení ve Velkých Přílepech Masaříková.

V objektu je ostraha, ta ale podle prvních zpráv nechybovala. "Podle dosavadních informací nebylo zjištěno, že by ostraha při hlídání pochybila," řekla iDNES.cz Masaříková.

Po uprchlících pátrá policie. Počet policistů v objektu byl posílen na čtyřnásobek. Protože existuje možnost, že by uprchlí azylanti mohli směřovat do jiné evropské země, přijala policie opatření i na hranicích, uvedla mluvčí.

Masaříková dodala, že další opatření budou následovat i v samotném zařízení pro azylanty. Kromě technických opatření budou probíhat i pohovory s cizinci. Pracovníci azylového zařízení jim zopakují, jaká mají práva a budou se s nimi bavit o jejich konkrétní situaci.

Podobný incident se v Přílepech stal i koncem srpna, kdy z azylového zařízení utekly čtyři desítky běženců.

Žadatelé o azyl v České republice jsou povinni přizpůsobit se režimu v přijímacích zařízeních, připomíná ČTK. Útěk je podle azylového zákona přestupek, za který dotyčné čeká maximálně peněžitý trest.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video