ilustrační snímek | foto: ČTK

Lidé si mohou znovu pro léky na občanku. Rozbité registry již fungují, uvedl SÚKL

  • 373
Při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu mohli mít lidé potíže kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech. SÚKL dopoledne na webu s hlášením výpadků napsal, že v souvislosti se spuštěním mobilní aplikace eDoklady je téměř nedostupná identifikace osoby v základních registrech a přes Identitu občana, kterou využívá i eRecept. DIA, která systém spravuje, zdůraznila, že eDoklady nezpůsobily problémy při ověřování totožnosti klasickým způsobem u eReceptů.

Kolem 17:00 Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na webu uvedl, že už neeviduje problémy s výdejem léků na recept s občanským průkazem. Občasné výpadky zůstávají při přihlášení přes Identitu občana, dodal lékový ústav.

Systémy, které ověřování totožnosti využívají, tedy základní registry a informační systémy, i přes velkou zátěž podle Digitální a informační agentury (DIA) fungují bez obtíží. „Na základě vyjádření SÚKL jsme prověřili celý proces ověřování identity skrze základní registry. V tuto chvíli neevidujeme žádné problémy na základních registrech. V průběhu celého dne sledujeme sice zvýšenou zátěž systému, avšak všechny procesy probíhají bez chyb,“ sdělil večer ředitel DIA Martin Mesršmíd v tiskové zprávě.

Krátkodobé výpadky přihlašování k on-line službám státu způsobilo v uplynulých dnech dočasné přetížení systému Identity občana (NIA). „Přetížení bylo způsobeno velkým počtem lidí, kteří se registrovali v aplikaci eDoklady. Problém se však začal okamžitě řešit a přihlašování již téměř bez problémů funguje,“ uvedla DIA.

Testovali jsme eDoklady. Nadšení pro digitalizaci přebily chybové hlášky

V úterý mezi 20:00 a 21:00 v rámci pravidelné optimalizace systému provede plánovanou aktualizaci Identity občana (NIA), která má systém zlepšit. Některé služby proto mohou být hůře dostupné.

DIA o víkendu spustila aplikaci eDoklady pro vytvoření elektronické varianty občanského průkazu. Po velkém náporu uživatelů na Identitu občana systém kolaboval. eDoklady si o víkendu stáhlo na 150 000 lidí.

Žádné problémy při vydávání léků na recept na občanský průkaz dnes nezaznamenali v největší tuzemské síti lékáren Dr.Max, řekl mluvčí společnosti Michal Petrov. Podobně se vyjádřili také lékárníci ve vybraných lékárnách v Praze a středních Čechách.

eDoklady mají problémy s přihlášením, aplikaci si stáhlo už sto tisíc lidí

K ověřování občanských průkazů nebo přihlášení do webové či mobilní aplikace eRecept používá SÚKL systémy eGovernmentu spravované DIA. Na stejný systém je napojená i aplikace eDoklady. Právě velký zájem o ní způsobil v prvních dnech problémy s registrací do aplikace nebo přihlášením přes Identitu občana, která spojuje různé služby ověření totožnosti, například prostřednictvím elektronického bankovnictví.

„Stavíme na starší infrastruktuře, kterou i když jsme ji posilovali, tak nedostačovala. Stále dodáváme další servery a celý systém dále optimalizujeme,“ uvedl v pondělí Mesršmíd. S podobnými problémy jako eRecept se po spuštění eDokladů podle vyjádření ministerstva práce na sociální síti X potýkal i jeho systém Jenda pro vyřizování žádostí o sociální dávky.

23. března 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video